Vandaag storm Dudley, morgen 18 graden door Eunice

Vandaag storm, morgen 18 graden

Vanmorgen vroeg staat er al veel wind en storm in de bergen. Ook het Oostelijke Flachland heeft te maken met storm Dudley. Hier komen windstoten van 100 tot lokaal 140 km/u voor. Daardoor zullen diverse liftverbindingen gesloten blijven. Rustiger is het aan de zuidkant met beduidend minder wind, met kracht 5 of 6 zullen hier de liften wel vandaag open blijven. Daarbij is het weerbeeld ook nog eens sterk wisselvallig. In het noorden vallen buien bij een sneeuwgrens rond de 1600 tot 1800 meter. Aan de zuidkant is het droger met soms een glimp van de zon. De temperatuur stijgt vanmiddag in de meeste dalen naar zeer hoge waarden; 10 tot 14 graden. Op 1500 meter is het 2 graden in Oberösterreich tot 7 of 8 in Oost-Tirol.

Vanavond en komende nacht luwt storm Dudley. Er zijn verspreid over het land opklaringen maar ook nieuwe wolkenvelden in onder andere Tirol.


Na storm Dudley nadert morgen storm Eunice. Oostenrijk komt in de warmtefront sector van dit systeem te liggen. Het is dus absoluut niet stormachtig morgen, in tegendeel. Er volgt een haast lenteachtige dag met hoge temperaturen.

Morgen stijgt de temperatuur met geregeld ruimte voor de zon naar lenteachtige waarden. Waar storm Dudley dus vandaag voor gesloten lift zorgt, brengt storm Eunice morgen het warme weer. Vooral in de noordelijke dalen kan door föhn werking de temperatuur naar 15 tot 18 graden stijgen. Daarmee is de eerste lentedag van 2022 ook aan de noordkant een feit. Koeler onder een zwakke inversie blijft het in Karinthië en Stiermarken, hier overigens wel de meeste ruimte voor de zon.

Morgenavond nadert via Duitsland het bijbehorende koufront. Rond middernacht begint het vanaf Vorarlberg tot Oberösterreich te sneeuwen en regenen en sneeuwen. De overgang naar de koelere luchtsoort verloopt aan de zuidkant nagenoeg geruisloos.

Koufront zorgt amper voor neerslag, aan de zuidkant kan het soms droog blijven

Maar zaterdag is het nog niet direct mooi weer. Restanten van het front zorgen in heel het land voor wolkenresten en nog enkele lichte buien. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1000 meter. De zondag is nog een stuk onzekerder in de verwachtingen. Daardoor liggen veel opties nog open, van sneeuwbuien tot zonnige momenten. Maar alles gaat afhangen van een storing die ten noorden voorbij trekt.

Na het weekend stijgt de kans op serieuzere sneeuwval aan de noordkant. Maar daar heeft de zuidkant natuurlijk weinig aan. Hoe dan ook we gaan de ontwikkelingen volgen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...