Storm met orkaankracht vandaag in de bergen

Sneeuwdump Brixen im Thale 1 februari 2022

Storm met orkaankracht vandaag in de bergen

De afgelopen dagen viel er al veel sneeuw aan de noordkant van Oostenrijk. Ook vandaag sneeuwt het krachtig met daarbij grote kans op lawine’s. Ga dus absoluut niet off-piste! Maar naast sneeuw trekt de wind ook weer aan en staat er vandaag in de bergen een storm met orkaankracht. Windstoten van 110 tot lokaal 140 km/u zijn goed mogelijk. Hierdoor zullen enkele liften gesloten blijven vandaag.

Deze ochtend valt de sneeuw nog tot 800 meter in Vorarlberg tot 400 meter in het Wienerwald. Gedurende de ochtend stroomt mildere lucht binnen en stijgt de sneeuwgrens helaas naar 1100 meter in Vorarlberg, 900 meter in Tirol en 800 meter verder oostelijk. In sommige dalen gaat dus natte sneeuw gemixed met graupel (korrelsneeuw) vallen. In het rijn- en inndal is het nagenoeg gewoon regen. Maar boven de sneeuwgrens valt vandaag nog een dik pakket!

Ook vanavond en komende nacht blijft het stevig doorsneeuwen in Tirol en het Salzburgerland. Elders is het droog en vanuit het westen volgen enkele opklaringen. De storm zwakt af en ook de windstoten met orkaankracht verdwijnen geleidelijk. De sneeuwgrens ligt in dit gebied eerst nog rond de 800 meter, maar in de nacht stijgt de sneeuwgrens naar 1200 meter. De dump wordt in de dalen hier dus afgesloten met een klein beetje regen.


Morgenochtend valt er nog een beetje regen en sneeuw in Salzburg en het Tiroler Unterland. Maar al snel is het overal droog en breekt de zon af en toe door. De westenwind voert zéér milde lucht aan en de vorstgrens stijgt ook van 1300 naar 2200 meter. Uiteindelijk kan het in sommige west georiënteerde dalen in de middag zelfs 7 tot 10 graden dooien. Op de pistes is het wel genieten van de verse sneeuw en het vriendelijkere weerbeeld.

Vrijdag heeft de bewolking de overhand maar blijft het droog. Het is nog altijd zacht met een vorstgrens die rond de 1900 meter ligt. In de nacht naar zaterdag volgt weer een klein beetje sneeuw aan de noordkant. Vanaf zondag lijkt een periode met enkele zonnige dagen aan te breken.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Cityhouse Flipside Groot Banner

Int2sportbrand banner januari 22 Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...