Storm gaat Oostenrijk ook aandoen

De storm die zondag over Nederland raast, gaat maandag Oostenrijk aandoen. Lees hier nog het extra stormbericht van Ronaldo terug. Maar gelukkig kunnen we in Oostenrijk eerst nog gaan genieten van nog een paar prachtige dagen.

Hogedrukgebied Frank zorgt vandaag en de komende dagen dat storingen nog ver op de oceaan blijven. Maar vanuit het westen zien we de depressieactiviteit al toenemen. Een lagedrukgebied die de Duitsers Ruth noemen gaat samen met een nog te ontstaan systeem Ciara (helemaal links zichtbaar) het weerbeeld vanaf maandag in Oostenrijk bepalen.

Vandaag start de dag fris met in vele dalen matige tot strenge vorst. In enkel dal kan wat mist of nevel hangen maar dit lost snel op. Alleen in het Flachland kan de mist of nevel blijven hangen. Elders schijnt de zon uitbundig. Vanmiddag stijgt de temperatuur naar een graad of 0 op 1500 meter hoogte, in de dalen kan het enkele graden dooien.

Ook morgen maar zondag zal de zon veel overuren maken. Morgen staat er ook nog weinig wind, zondag zal de wind al wel iets aantrekken. Zondag zullen ook enkele hoge velden met sluierbewolking overtrekken, maar de zon schijnt hier nog goed doorheen. Zaterdag is het een graad of 2 op 1500 meter hoogte, zondag zal dit 5 graden worden bij een aantrekkende föhn.

En dan komt de storm…

Animatie van zondag 12UTC tot en met dinsdag 12UTC. Vanuit het westen nadert een flink windveld met windstoten ruim over de 100km/u.

Tijdens de nacht naar maandag trekt de wind verder aan in de bergen, maar pas in de loop van maandag zullen we pas op officiele stormkracht komen. De storm die zondag Nederland aandoet trekt regelrecht door richting Oostenrijk. Maandagmiddag zijn er windstoten van alweer 100 tot 140 km/u per uur mogelijk. Door het venturi-effect van de bergen kan dit lokaal nog harder uitpakken.


Droog blijft het ook niet, een koufront die min of meer stationair op de stroming ligt schampt Oostenrijk. Wolkenvelden maar ook buien trekken over, daarbij pendelt de sneeuwgrens tussen de 1200 en 1600 meter. De koudere lucht achter het front weet Oostenrijk niet echt te bereiken waardoor de sneeuwgrens niet verder daalt. De gehele dag blijven de stormwinden van 90 tot 140 km/u aanhouden. Opnieuw dus gevaarlijk condities in de bergen met veel gesloten skigebieden en mogelijke overlast/schade.


Het koufront zakt maar heel geleidelijk richting het zuiden maar dinsdag wordt aangevoerde lucht gelukkig toch weer koud genoeg. De sneeuwgrens zakt vaker tot zelfs onder de 1000 meter bij opnieuw buien.

Woensdag vallen de sneeuwbuien tot in de meeste dalen, het wordt wit. Toch blijft de harde stormwind staan, stoten tot 140km/u worden minder aannemelijk. Maar met uitschieters tot ruim 100 km/u zullen enkele skigebieden noodgedwongen meerdere dagen liften gesloten houden.

Op de langere termijn zien we de rust pas vanaf vrijdag/zondag weer terugkeren. Of het dan ook mooi weer wordt is nog even afwachten.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht