Storm Pia raast over Oostenrijk


Storm Pia raast over Oostenrijk

Deze vrijdag is het ronduit onstuimig decemberweer in Oostenrijk. Storm Pia raast met volle kracht over het Alpenland en zorgt voor genoeg hinder. Zo valt er veel regen in de dalen, sneeuwt het hogerop flink door en speelt vooral de wind een grote rol. Eerder vannacht zijn al windstoten van ruim 150 km/u gemeten op sommige bergtoppen! Kortom storm!

Vandaag is het bewolkt en vallen er verspreid over Oostenrijk stevige buien. Daarbij zijn windstoten in de dalen van 80 tot 100 km/u mogelijk. Op de hogere bergtoppen zijn zelfs uitschieters naar 150 km/u mogelijk. Hierdoor zullen diverse windgevoelige skiliften buiten bedrijf blijven vandaag. De sneeuwvalgrens pendelt tussen 800 meter in het oosten tot 1200 meter in Vorarlberg.

Boven de sneeuwvalgrens gaat enorm dik pak sneeuw vallen, zelfs tot in Karinthië. Op de meeste plaatsen gaat het om hoeveelheden rond 50 centimeter, maar door stuwing kan in het Arlgebergte of de Hohe Tauern meer dan één meter vallen. Hou rekening met winterse taferelen op de bergpassen. Ook stuift de sneeuw flink door de storm.

Komende avond en nacht gaat de storm met sneeuw en regen onverminderd door. Hou rekening met overstromingen of overlast door smeltwater in de dalen.

Morgen sneeuwt en regent het nog lange tijd door. Maar vanaf het middaguur wordt het in Vorarlberg, Karinthië en Tirol droog, elders blijft het nat of sneeuwrijk. Daarbij stijgt de sneeuwvalgrens naar 1300 tot 1500 meter.

Ook zondag blijft het weerbeeld ongunstig, dichte wolken trekken over en met name in de grensregio met Duitsland blijft regen mogelijk. Geen grote hoeveelheden maar het oogt allemaal nog niet zo heel fraai. Tijdens kerstavond wordt het rustiger en zijn opklaringen mogelijk.

Vanaf maandag kunnen we weer opgelucht ademhalen. De storm en hevige neerslag zijn voorbij. Het zonnetje breekt door en de kerstdagen verlopen daardoor mooi. In de bergen is het mild, maar in de dalen blijft het koeler.

Als we verder kijken, zien we rond Oud en Nieuw sterke signalen voor een afkoeling met sneeuwval. Maar tot die tijd moeten we in de meeste dalen wachten totdat de winter weer echt terugkeert. Kortom het wordt beter, maar geduld is soms een schone zaak.

Jeroen Elferink

skioutlet 2022 grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×