Storm en regen, winter even verdwenen

Storm en regen, winter even verdwenen

Gisteren maakte een warmtefront een einde aan een lange periode van diep winterweer. De komende tijd zal vooral gekenmerkt worden door de aanwezigheid van zachte en milde oceaanlucht, waarbij regen geen uitzondering vormt. Vandaag overheerst de bewolking en vooral tijdens de ochtenduren valt er gedurende langere tijd regen. Sneeuw valt er vanaf een metertje of 1500 meter, hierboven is het wel degelijk nog winters. Maar in de dalen is dat nu wel anders. Vanmiddag breekt soms de zon door maar volledig droog wordt het niet, een bui blijft mogelijk. Daarbij staat veel wind , in de bergen zijn windstoten van 100 tot 120km/u mogelijk! Kortom in de bergen staat storm.

De uitgang van de straalstroom bevind zich min of meer over de Oostenrijkse Alpen waardoor de wind flink kan uithalen. Waarschijnlijk zullen ook veel skiliften gesloten blijven door de wind. De temperatuur ligt in de meeste dalen tussen de 4 en 9 graden, in Innsbruck en het Rijndal zijn waarden tot 12 of 13 graden mogelijk.

Morgen overheersen toch wel de droge perioden en komt de zon vaker aanbod. Vooral de ochtend verloopt vriendelijk met ruimte voor de zon. Maar uiteindelijk neemt in de loop van de dag de bewolking maar ook de wind toe en schampt een volgend front de noordkant van de Oostenrijkse Alpen. Alleen aan de zuidkant blijft het droog en vriendelijker. In de avond zijn er perioden met lichte regen en sneeuw vanaf 1400 meter. Langs de grens met Duitsland kan de sneeuwgrens verder zakken naar 1000 meter, of in het oostelijk deel tot dalniveau. Maar dit is slechts tijdelijk.


Want hoewel de winter het echt nog wel probeert zondag en maandag, krijgt de koudere continentale lucht geen grip op Oostenrijk. Het is eventjes rustiger deze dagen met zon en lagere temperaturen. Toch klapt dinsdag de stroming echt om naar een west tot zelfs zuidwestelijke stroming. Uit deze hoek komt nooit wat goeds in de maand januari en februari. Dit is en blijft een vervelende zachte hoek in dit jaargetijde.

Duimen dat de echte winter maar snel terugkeert!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn weer te bestellen. We hebben weer een partij binnen gekregen maar let op! Op = Op. Wees er dus snel bij.

Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar België dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×