Stormachtig 2018, met morgen sneeuw en later ook regen…

De atmosfeer kan amper tot rust komen deze dagen, of het begint alweer te sneeuwen of stormen. Want morgen krijgen we te maken met enorm sterke sneeuwval, daarnaast is het ook weer opnieuw stormachtig.

Wie zien het sneeuwfront momenteel boven Duitsland liggen, en richting het Zuiden trekken. De aanvoer is nog altijd polair (koud) waardoor de sneeuwgrens rond 500 tot 300 meter ligt, praktisch alle Oostenrijkse Alpendalen. Maar richting het Westen zien we de milde oceaanlucht ook op de loer liggen, bij een stormachtige westenwind wist het vanmiddag 14 graden te worden het Ierse Cork. Ook deze lucht komt helaas dichterbij…

Maar morgen eerst de sneeuwval, het sneeuwt stevig door vanaf Voralberg tot Niederosterreich, zwaartepunt van de sneeuwval bevind zich vooral ten Westen van het Vorarlgebergte en in de staulagen. Droger is het aan de Zuidkant, de bundeshoofdsteden Graz en Villach houden het zelfs helemaal droog. Het is koud, met op 1500 meter hoogte temperaturen tussen de -7C en -10C, tijdens sneeuwval zelfs lager.


Daarbij staat er in Tirol en Voralberg ook nog eens een stevige tot stormachtige wind in de bergen, met rukwinden mogelijk tot 130km/u op de toppen. Het is dus goed mogelijk dat enkele gipfelbahnen opnieuw sluiten. En zo wordt januari 2018 bijzonder stormig. We hebben al 4 serieuze orkaan-achtige stormen (windsnelheden boven de 12BFT) in de eerste 20 dagen van 2018 gehad in Oostenrijk! Een record!

Naast de wind is vooral de sneeuwval een groot thema morgen, er valt in totaal 50cm in Voralberg, 20 tot 40cm in Tirol, 15 tot 30cm in Salzburgerland en tot 25cm in Niederösterreich. Mogen we dit een sneeuwdump noemen? Van mij wel, want dit zijn toch wel forse hoeveelheden. En maandagochtend is het ook nog niet klaar, ook dan valt er nog het nodige erbovenop.

En toen kwam de zachte oceaanlucht…

En we mogen al helemaal van een sneeuwdump spreken als we naar de maandag kijken, de sneeuwval intensiveert gigantisch. Maandagochtend is een white-out met beperkte zichten tot onder de 50 meter door de sneeuwval goed mogelijk, met name in Tirol. Echter, zachte oceaanlucht bereikt helaas Oostenrijk, en nog voor het middaguur gaat de sneeuwval in Voralberg over in flinke regenval.

In de middag spreidt deze zachte lucht zich verder Oostwaarts uit en bereikt in de avond waarschijnlijk ook het uiterste Oosten. Maar hoe snel deze warme lucht verspreid is echt nog de vraag, het scenario lijkt erg veel op die van 4 januari j.l.. Ook toen hadden we te maken met een actief warmtefront, waarbij het de vraag was hoe laat de sneeuw overging in regen. Toen viel het mee, de sneeuw bleef tot ver in de middag vallen. Toen viel er nog 30 tot 50cm bovenop de bestaande laag.

Ook dit is mogelijk, ook de hoeveelheden trouwens. Maar het kan ook snel gedaan zijn met de pret, en de hele middag regenen. De sneeuwgrens stijgt i.i.g. naar 1600 tot 2000 meter in de namiddag en avond. En dan volgt er het e.e.a. aan regen over de sneeuwlaag…

Na regen volgt… kaiserwetter!

Maar na alle sneeuwval, en later helaas ook regen, volgt dinsdag kaiserwetter. We krijgen een 3-tal uiterst zonnige dagen, perfect skiweer. In de dalen ontstaat een inversie, waardoor het kouder is in de dalen. Op de toppen, vooral tussen de 1500 en 2000 meter, is het wel aan de zachtere kant.

Toch kan dat de pret niet drukken, want in de bergen is prachtig kaiserwetter. Genieten van perfect piste’s met een zonnetje, zonder condities die stormachtig zijn. FANtastisch!

Geniet van de vooruitzichten

Jeroen Elferink
Meteoroloog

Ski Outlet Logo

(Visited 122 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.