Stormachtig met geregeld regen of sneeuw

Gisteren konden we de verandering al zien aankomen op de weerkaarten. Na een record warme dag is het weer eventjes wennen dat we de komende tijd vooral bewolkt en nat weer krijgen. Daarbij wordt het ook nog eens stormachtig.

Vandaag is het dus koeler en bewolkter. Slechts af en toe laat de zon zich zien, met de grootste kans op nog een beetje zon in Karinthië en Stiermarken. Maar ook hier raakt het later vandaag zwaar bewolkt. In grote delen van Oostenrijk valt uit de bewolking vanmiddag neerslag. Dit zou vooral onder de 1500 meter in de vorm van regen zijn. Pas tegen de avond kan de sneeuwgrens ook zakken naar 1300 tot 1000 meter. In de dalen van Vorarlberg en Tirol regent het later vandaag soms flink door. Daarbij liggen de temperaturen tussen de 5 en 15 graden, de 15 in omgeving Graz (föhn). Op 1500 meter zakt het kwik van 5 naar -1 graden.

Morgen weinig verbetering. In de ochtend kan er nog een sneeuwbuitje tot 1000 meter vallen. Maar in de middag volgt opnieuw milde en stormachtige oceaanlucht. Daarbij blijft het aan de bewolkte kant maar in Westelijk Oostenrijk verloopt de middag wel een stuk vriendelijker. Op 1500 meter stijgt het kwik naar 2 tot 4 graden. In de dalen kan het met veel wind 8 tot 13 graden worden. De lager gelegen pistes hebben het er momenteel zwaar mee.

Zondag is het weer een stuk milder geworden. Het is ook de vriendelijkste dag voor de komende tijd. Het is lange tijd droog en tussen de wolkenvelden kan de zon soms ook even doorbreken. Maar er blijft veel wind staan die stormachtig is in de bergen. Het kwik stijgt naar 13 tot lokaal 17 graden. Erg mild dus, de sneeuwgrens ligt rond de 1800 meter. De avond naar maandag verloopt warm met een zware föhnstorm, het komt in de dalen onder de 2200 meter niet tot nachtvorst. In Innsbruck kan het rond middernacht nog ruim 10 graden zijn.

Maandag is het stormachtig en mild, in de ochtend zien we hoge temperaturen tot 20 graden. In de middag volgt vanuit Vorarlberg een koufront met regenbuien en sneeuw. De sneeuwgrens zakt in de avond tot onder de 1000 meter.

Dinsdag is het een flink stuk kouder. De sneeuwgrens ligt tussen de 600 en 1000 meter. Tot in de meeste dalen kan weer sneeuw vallen. De details zijn nog onzeker.

Ook in de dagen daarna lijkt het wat koeler te zijn. Er zijn kansen op serieuze sneeuw boven de 1000 meter. Wel blijft het stormachtig en een zonnige dag zit er voorlopig niet in.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...