Stormachtige vrijdagochtend, zijn de liften open?

Het is een stormachtige vrijdagochtend in Oostenrijk. Een lagedrukgebied met bijbehorend frontensysteem trok vannacht over en zorgde al voor windstoten van 100 tot lokaal 150 km/u.


Vanmorgen waait in een groot deel van Oostenrijk een stormachtige noordwestenwind. In Vorarlberg en Tirol neemt de wind deze ochtend al langzaam in kracht af. Elders blijft het tot in de middag stormachtig. Daarbij zijn windstoten tot over de 100 km/u mogelijk. Wellicht dat enkele skigebieden door de wind deze ochtend deels gesloten blijven. Vooral deze ochtend vallen er naast de wind enkele sneeuwbuien, later vanmiddag wordt het droger. Vanuit het westen kan de zon zelfs nog even doorbreken. Ten oosten van Salzburg blijft het nagenoeg de hele dag bewolkt met nog een laatste sneeuwbui vanmiddag. De temperatuur komt in de dalen maar moeizaam boven nul, op 2000 meter vriest het 10 graden.

Komende avond en nacht is het helder. Hierdoor koelt het flink af, in enkele dalen is strenge vorst mogelijk.

Verwachting voor morgen

Morgen, zaterdag, is het overwegend zonnig en mild. Vooral tijdens de ochtend schijnt de zon soms goed, toch trekken er ook wolkenvelden over. Vooral in het Tirol en Vorarlberg kan de bewolking dikker worden. Lokaal kan hier zelfs een spatje vallen. De temperatuur stijgt in de dalen naar 4 tot 12 graden, met fohn lokaal 15 graden. Op 2000 meter vriest het 4 graden in Stiermarken en dooit het 4 graden in Tirol. Op de hogere bergen staat een krachtige zuidwestenwind.


Zondag volgt een onbestendige dag met regen en sneeuwval. Stormachtig is het weer niet meer maar de sneeuwgrens ligt wel hoger dan vandaag. Veelal pendelt de sneeuwgrens tussen de 900 en 1200 meter. De middag verloopt juist in het westen droog met daar de beste papieren. Elders sneeuwt of regent het de hele dag voor. Op 2000 meter vriest het enkele graden.


Maandag is het droog met afwisselend wolkenvelden en zon, tijdens de namiddag raakt het bewolkt. Uiteindelijk volgt vanuit Italie regen en sneeuw. Dinsdag is het bewolkt met regenachtige perioden. Vanaf 800 tot 1200 meter valt sneeuw.

Ook na de dinsdag verliezen we het wisselvallige weer nog eventjes niet…

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×