Stormachtige week staat voor de deur

De zon gaat na een mooie dag onder, aan de horizon is de aardschaduw zichtbaar

Stormachtige week staat voor de deur
Het was afgelopen weekend prachtig weer, en ook vandaag volgt nog een mooie zonnige dag. Maar dat blijft het niet lang meer helaas, een stormachtige week staat namelijk voor de deur. De wind gaat net als een kleine 2 weken terug weer een grote rol spelen in deze nieuwe week. Daardoor zullen regelmatig liftverbindingen uitvallen. Maar eerst nog even genieten…

Vanmorgen schijnt overal de zon nog flink, in de bergen en bekende dalen komt een zwakke föhn te staan. In de loop van de ochtend en vooral vanmiddag neemt de bewolking in Vorarlberg en direct aan de Alpenhoofdkam toe. Elders blijft de zon vrijwel de gehele dag nog schijnen. Het is daarbij een beetje lenteachtig met een maximumtemperatuur van 9 tot 13 graden. Maar een lokale 15 graden is ook niet uitgesloten.

Animatie voor morgen en woensdag, klik op de afbeelding

Morgen is het bewolkt en van west naar oost trekt een koufront over met lichte sneeuwval aan de noordkant. Maar aan de zuidkant valt vooral in Oost-Tirol en delen van Karinthië een tijdje intensievere sneeuw. Bij een sneeuwgrens van 900 meter valt er hier een dik pak sneeuw, 20 tot lokaal 40 centimeter. Helaas langs de noordkant minder grote hoeveelheden, in sommige gebieden is 5 centimeter al veel. Daarbij daalt de sneeuwgrens naar 800 meter. Tijdens de middag volgen in Vorarlberg alweer opklaringen.

Woensdag volgt al een wat stormachtige dag, een warmtefront passeert tijdens de middag. De gehele ochtend is het dus nog prima skiweer. Maar gedurende de dag neemt de kans op sneeuw en windstoten van ruim 100 km/u toe. Echter stijgt de sneeuwgrens rap naar 1300 tot 1800 meter. Kortom de dag eindigt in de meeste gebieden met regen en zware windstoten.

De dagen daarna verlopen stormachtig en wisselvallig. Het is de eerste dagen zacht met regen tot in de hogere skigebieden. Helaas valt er over de timing nog weinig te zeggen, getuige de wirwar in de pluimen. Vanaf het weekend volgt mogelijk koeler weer met ook sneeuwkansen. Maar het wisselvallige en stormachtige weer zijn we voorlopig niet kwijt.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...