Stormwind en sneeuwval, morgen kaiserwetter

De volgende storing vanaf de Atlantisch Oceaan is onderweg naar Oostenrijk en brengt in de loop van de dag sneeuwval maar ook een stormwind.

Verwachting vanmiddag rond 12:00 uur, een occlusiefront trekt over Oostenrijk

De dag start al overwegend bewolkt. Alleen in de Oostelijke deelstaten schijnt de zon nog met enige regelmaat. Vanuit Duitsland volgt aan het eind van de ochtend de eerste sneeuwval en regen. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1000 meter, maar zakt vanmiddag naar 900 tot 700 meter. Deze sneeuwval en regen spreiden zich vanmiddag uit over de rest van Oostenrijk. Naast sneeuwval komt er in de bergen een stormwind te staan. Zo zijn in de bergen windstoten van 60 tot lokaal 100 km/u mogelijk. Wellicht dat opnieuw enkele skiliften zullen sluiten vanmiddag. Temperatuur ligt daarbij tussen de 0 en 10 graden, op 2000 meter is het -6.

Vanavond sneeuwt het nog eventjes door aan de noordkant, waarbij de sneeuwgrens zakt tot in de meeste dalen. Vrijwel overal valt dus een vers laagje sneeuw.

Maar helaas lijkt er niet enorm veel sneeuw te gaan vallen. Globaal valt er z’n 5 tot 10 centimeter, met zoals al eerder vermeld uitschieters naar 20 op de welbekende plekken. Voordeel is wel de kou die terug is, op 1500 meter is het vannacht -6. Hierdoor kunnen de pistes ook weer heerlijk hard geprepareerd worden.

Morgen volgt werkelijk een droomdag in Oostenrijk. Tijdens de ochtend zijn er nog wel wolkenvelden waaruit lokaal een vlokje valt. De middag brengt juist mooie blauwe luchten en veel ruimte voor de zon. Met nog niet al te hoge temperaturen en merkbaar minder wind is het een perfecte skidag.

Vrijdagochtend ligt de volgende oceaanstoring boven Oostenrijk. Een nieuw koufront brengt in de ochtend perioden met regen en sneeuwval. Vrijwel overal onder de 900 meter valt de neerslag in de vorm van wat regen. Opnieuw worden geen grote hoeveelheden verwacht. De middag verloopt juist droog met opklaringen en ruimte voor wat zonneschijn.

Deze zonneschijn is ook gelijk de opmaat voor een serie mooie dagen. Vooral in de westelijke deelstaten zorgt de komst van een hogedrukgebied voor stabiel kaiserwetter. Storingen (en stormen) trekken vooral ten noorden langs. Zo blijft het in Nederland maar ook het Sauerland geregeld flink nat en stormachtig. Restanten hiervan (vooral wolkenvelden) trekken over de oostelijke deelstaten zoals Oberosterreich. Hier is het niet elke dag prachtig blauw.

Het mooie weer houden we tot ongeveer dinsdag vast. Mogelijk dat we woensdag weer wat kouder weer hebben met een sneeuwbui. Serieuze sneeuwval zit er voorlopig niet in.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...