Straalstroom bijzonder sterk

De straalstroom is deze februarimaand bijzonder sterk. De straalstroom is een harde wind die zich in hogere troposfeer (8-10km hoogte) bevindt. Deze wind is gemiddeld enkele duizenden kilometers lang bij enkele honderden kilometers breed en slechts een paar kilometer hoog. Het is dus als het ware een zeer langgerekte maar smalle band met hoge windsnelheden, die net als een rivier kronkelt in de troposfeer. Op deze rivier van wind liften storingen vanaf de oceaan graag mee.

De straalstroom als scheidingsvlak tussen warmere en kouder lucht (op hoogte).

De wind is van groot belang voor het weer in o.a. Oostenrijk. Het bepaalt min of meer wat voor weer we krijgen. Normaal meandert de straalstroom er lekker op los, zo kan de wind soms over Spanje waaien maar ook pas ergens hoog in Scandinavië. Soms zitten er bochten in of splits de stroming door een blokkade (hogedrukgebied). Maar de laatste weken is er iets bijzonders aan de hand met de straalstroom. Met bijna record hoge snelheden ligt de wind al een flinke tijd zonaal (en daarmee min of meer parallel aan de breedtegraden). Het zorgt voor turbulent weer met geregeld storm, maar ook zware buien en temperatuurrecords. Storingen en fronten liften graag mee op deze wind.

Positie straalstroom aankomende zaterdag

Ook de komende zeker 2 weken gaat de straalstroom weerbepalend zijn voor Oostenrijk. Maar we lijken geluk te hebben, want ondanks dat de straalstroom niet zwakker of minder zonaal wordt, verschuift ze toch langzaam enkele honderden kilometers richting het noorden. Dat heeft grote gevolgen voor Oostenrijk. Want met veel geluk missen de storingen Oostenrijk op een haar en kunnen we genieten van prachtig weer.

Vandaag merken we dit al want op wat rest bewolking deze ochtend na volgt een mooie en vriendelijke dag. Vooral in het westen en oosten schijnt de zon flink. Toch trekken er vanmiddag ook hoge wolkenvelden over. Maar de algemene weerindruk blijft vriendelijk! Op 2000 meter is het -7 in het oosten en -3 in het westen.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe en krijgen we te maken met een schampschot van een koufront.

Morgenochtend is het ook zeker geen mooi weer langs de noordkant van Oostenrijk. Het is bewolkt en van tijd tot tijd valt er een beetje regen of vanaf 800/900 meter sneeuw. Gelukkig wordt het al snel droog en volgt een prima middag met zon en droog weer. Op 1500 meter vriest het 5 graden.


Zaterdag profiteren we van de noordelijke ligging van de sterke straalstroom. De zon schijnt geregeld flink en het is opnieuw erg mild voor eind februari. In de dalen kan het 14 tot 18 graden worden. Op 1500 meter dooit het 6 graden. Ook zondag is het droog en overwegend zonnig voorjaarsweer.

De nacht naar maandag brengt tijdelijk slechter weer met opnieuw een schampend front. Er volgt regen en vanaf 1000 meter wat sneeuw. Zoals gewend opnieuw geen grote hoeveelheden.


Ook na het weekend blijft het warm. Maandag en dinsdag schijnt de zon flink. Woensdag brengt als de straalstroom weer begint te zakken een overgang naar een periode met koeler weer. Wellicht dat we weer eens een dikker pak sneeuw tot in de dalen zien! Spannend…

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...