Koude dagen opkomst met strenge nachtvorst

Langzaam aan komt er een einde aan de eerste sneeuwdump van dit seizoen. Vandaag houden we nog lange tijd enkele felle sneeuwbuien vast, maar de droge momenten zullen langzaam wel de overhand krijgen. In totaal kan er nog 5 tot 10 centimeter sneeuw bijvallen vandaag. Komende avond zal het al rondom de hoofdkam opklaren waardoor het afkoelt tot minimaal -10. Elders domineren nog wolkenvelden een laatste ondiepe sneeuwbui.

Na lokaal een koude nacht volgt er morgen een prachtige dag in westelijk Oostenrijk. De zon is er flink bij en op hoogte blijf het flink koud. De harde oostenwind kan het voor het gevoel nog even wat frisser maken, maar met een besneeuwd landschap is het genieten geblazen. En de sneeuwkanonnen kunnen de hele dag op alle hoogtes aan. Richting het Oosten is het bewolkter en houdt de nordstau nog eventjes aan. In Stiermarken en Oberösterreich vallen nog altijd sneeuwbuien, hier kan nog eens 5 tot 10 centimeter bijvallen.

De nacht naar donderdag verloopt zéér koud met op uitgebreide schaal strenge nachtvorst.

Hierboven de minimum temperaturen donderdagochtend net voor zonsopkomst, goed inpakken dus. Waar zullen we de -22C halen? De grootste kans is op deze nachtvorst is weggelegd voor onder andere het Kühtai en de Ötztaler Alpen. Maar ook het Tirolerunterland is flink koud. Overdag is het helder en flink zonnig, en de nacht naar vrijdag verloopt niet veel warmer.

Het koude en rustige weer houden we nog tot zeker zondag vast, dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië blijft koude Russische lucht Oostenrijk binnenstromen. Maar helaas neemt ondertussen de depressiedruk vanaf de oceaan flink toe. Hierdoor zullen we de laatste week voor de kerstvakantie te maken krijgen met storingen vanaf de oceaan. Geen blokkades met mooi en zonnig weer zoals we de laatste jaren vaker zagen, maar eerder sterk wisselvallig met soms ook stormachtige en/of natte condities.

De neerslagsignalen tijdens de periode 16 tot 24 december liegen er niet om, we krijgen van tijd tot tijd veel neerslag. Maar in welke vorm? De temperatuur op 1500 meter hierboven laat zien dat alles nog onzeker is. Onder de 0 graden kan veel sneeuw voor de meeste skigebieden betekenen, maar boven nul… ja dat weten we helaas allemaal. We gaan het zien en vooral duimen op meevallers en lagere temperaturen. Maar eerst deze koude en winterse week, met prachtige beelden vanuit Oostenrijk.

Jeroen Elferink

Instagram Banner

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...