Strijd tegen illegale skileraren is weer begonnen

Strijd tegen illegale skileraren is weer begonnen

Skileraar aan het werk in Filzmoos (overigens volkomen legaal laat daar geen misverstand over ontstaan)

Strijd tegen illegale skileraren is weer begonnen. Al jaren strijd men tegen de illegale concurrentie met name vanuit Nederland en België.

Om les te mogen geven in Oostenrijk moet men voldoen aan een aantal voorwaarden. Je moet minimaal de Anwärter opleiding hebben afgerond, daarna kan je verder om je landes te halen. Met het uiteindelijke doel als skileraar in Oostenrijk het Staatliche diploma.

Het behalen van een Anwärter is het meest “simpele”. Deze opleiding duurt gemiddeld 10 dagen waarin geleerd wordt hoe je in de praktijk de basistechnieken van het skiën uit te voeren en deze over te brengen op je gasten. Eenmaal de Anwärter dan kun je in Oostenrijk aan de slag.

Maar je mag niet zelfstandig professioneel lesgeven (d.w.z. tegen vergoeding). Daarvoor moet je een Staatlich diploma hebben. Een Anwärter of Landes-leraar moet altijd via een skischool geleid door een Staatlich leraar tewerkgesteld worden.

Strijd tegen illegale skileraren is weer begonnen

Skileraar aan het werk in Filzmoos

Doordat veel skileraren zonder de juiste papieren zelfstandig professioneel lesgeven tegen vergoeding lopen de plaatselijke skischolen veel geld mis en ook wintersporters lopen gevaar, aldus de skilerarenvereniging.

Het een en ander is bij wet geregeld maar niet elke touroperator houdt zich daaraan. En dat is “extreem gevaarlijk”, aldus Gerhard Sint, voorzitter van de Salzburger Beroepsvereniging van Skileraren. “Er komen mensen die het skigebied niet kennen. Ze gaan dan naar boven om er achter te komen dat de betreffende piste veel te moeilijk is voor de groep. Dan proberen ze zich een weg naar beneden te banen. En dat gaat helaas mis.”

Registratie

Op de pistes in Salzburgerland zijn er twee “controle-instanties” al ruim tien jaar bezig om illegale skileraren op te sporen. Het opsporen werkt volgens Gerhard Sint. “Als iemand op de piste wordt betrapt, is dat natuurlijk gênant voor de illegale skileraar en het reisbureau. De gasten realiseren zich dan dat ze geen licentie of opleiding hebben.”

Door de controles benaderen de touroperator steeds vaker de Salzburger Beroepsvereniging van Skileraren en vragen om skileraren uit Salzburg. Naar verluidt komt er binnenkort ook een centraal registratiesysteem om eindelijk grip te krijgen op illegale skileraren in Salzburg.

Bron: Salzburg.ORF.at

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×