De Stuwmeren van Kaprun

De Stuwmeren van Kaprun

Kaprun Stausee

De Stuwmeren van Kaprun. John Bloemen heeft ons weer blij gemaakt met een mooi artikel over de stuwmeren in de buurt van Kaprun. Lezen dus.

“Al een tijdje stonden de Hochgebirg Stauseen in Kaprun op het programma.  Maar op de één of andere manier kwam het er nooit van.  Maar op 27 augustus was het dan zover. Vanuit Ellmau, onze vaste en al jarenlange uitvalsbasis,  begonnen we aan een hele mooie rit die ons via Kitzbühel en Pass Thurn uiteindelijk naar Kaprun bracht.

De weg die langs het dalstation van de Gletscherjet naar het Kitzsteinhorn voert eindigt aan het Kesselfallhaus, waar een gratis parkeergarage van maar liefst 11 verdieping  op de bezoekers wacht.

Nadat vlot 40 euro werd afgerekend  voor 2 volwassen en onze zoon begon het eerste deel van het avontuur dat het bezoek aan de stuwmeren meer dan de moeite waard maken.  Direct aan de Kassa stonden pendelbussen te wachten die via smalle bergwegen en bochtige steile en vooral smalle tunnels naar de Schragaufzug brachten.

Kaprun Stausee

De Lärchwandschrägaufzug zoals de volledige benaming luidt is al een belevenis op zich. De lengte is 820 meter en het hoogteverschil 431 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is maar liefst 39%, terwijl  185 personen tegelijk vervoerd kunnen worden.  De lift werd in eerste instantie door de Nazi?s gebouwd om materiaal voor de bouw van de stuwdammen naar 2000 meter hoogte te brengen maar dient nu vooral om de circa 800.00 bezoekers per jaar naar de stuwdam van de Wasserfallboden Stausee te brengen.

Kaprun Stausee

Van daaruit brengt de volgende pendelbus je in een adembenemende rit door wederom smalle tunnels steile bergwegen je naar de voet van de Mooserboden Stausee. Gaandeweg de circa 20 minuten durende rit ontvouwt zich een schitterende panorama aan de achterkant van de Kitzsteinhorn.  Aan het einde van het bustraject, op 2040 hoogte, bevindt je je aan de voet van verschillende gletsjers van de Hohe Tauern  met Kaprun aan je voeten en blik op de Schmittenhohe. Tegelijk is het busstation het vertrekpunt van een ontdekkingsreis door techniek, natuur en historie.

Voor de kinderen is er een speurtocht, wandelaars kunnen hun hart ophalen met korte, middellange of lange tochten en een klein maar uiterst informatief museum laat zien onder welke uiterst moeilijke omstandigheden er een begin is gemaakt met de bouw van dit staaltje techniek.  Voor de geïnteresseerden is er dagelijks een 1 uur durende rondleiding die inzicht geeft in de techniek en feiten. Tevens voert de rondleiding langs een turbine en pomphallen van het Limbergkraftwerk . Voorts is er een klimwand en kun je een avontuurlijke beklimming maken van de Höhenburg.

Maar ook zonder rondleiding is een bezoek aan het dit gebied, waar techniek en natuur in elkaar opgaan meer dan waard. De facts en figures spreken voor zich en hoewel Oostenrijk zich graag identificeert met records (de snelste Gondelbaan, de duurste, beste skigebied van de wereld, beste skigebied van Tirol, Salzburgerland etc.) is hier echt sprake van een monsterlijke constructie. De twee stuwmeren meten in totaal 170 miljoen kubieke meter water. Ze worden gevoed vanuit de omliggende gletsjer en vooral de Pasterzegletsjer  op de Grossglockner waar het water via een 11 km lange tunnel met miniem verval uiteindelijk in de bovenste Mooserboden Stausee uitmond.

Kaprun Stausee

Daarnaast gevoed door de omliggende gletsjers. De Mooserboden Stausee wordt beteugeld door de Drossensperre (112 meter hoog, 357 meter lang) en de Moosersperre (107 meter hoog, 494 meter lang). De lager gelegen Wasserfall Stausee  wordt tegengehouden door de Limbergsperre , een kolos van 120 meter hoog, 357 meter lang en is maar liefst 37 meter dik. Voor de bouw van de 3 dammen is er maar liefst 1,46 miljoen kubieke meter beton de berg op getransporteerd. In het begin met paard en wagen. De werkelijke werkzaamheden begonnen in al in de oorlogstijd maar kwamen in het kader van het Marshallplan pas in 1946 pas echt goed op gang. In 1955 werd het project in bedrijf genomen. Later volgden nog uitbreidingen van de Limberg waterkrachtcentrales met als laatste de in bedrijfname van Limberg II in 2011.

Momenteel wordt er gewerkt aan Limberg III. De Hochgebirgstauseeën Kaprun leveren 10% van de totale stroombehoefte van Oostenrijk.  De drie waterkrachtcentrales, onderverdeeld  in Oberstufe (Mooserboden), Hauptstufe (Wasserfallboden) en de kleine Klammesee centrale (die de stroomverzorging van het kraftwerk Kaprun verzorgt) leveren totaal 460 Megawatt aan stroom. Effectief is hier 330 Megawatt voor de energieverzorging en 130 Megawatt is nodig voor de pompen die het water terugpompen in de beide stuwmeren om het waterniveau op peil te houden. Effectief levert Kraftwerk Kaprun jaarlijks 742 miljoen Kilowattuur aan het energienet.

Kortom, de stuwmeren zijn een bezoek meer dan waard, zowel natuurliefhebbers, wandelaars, sportievelingen en zeker liefhebbers van techniek komen hoog boven Kaprun aan hun trekken.

Kaprun Stausee

Ook aan de kids is gedacht en voor de prijs hoef je het niet te laten. Alleen al de tocht heen en terug van
het Kesselfallhaus tot op 2040 meter is een belevenis op zich.  Met de Kaprun-Zell am See card is het bezoek zelfs gratis. ”

John Bloemen bedankt dat je deze informatie met ons wil delen en kijken uit naar je volgende bijdrage.

728x90-Bizztravel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...