Tot wel 10 graden te koud voor mei

De temperatuur afwijking op 1500 meter hoogte momenteel in Europa. In Oostenrijk is de (boven)lucht momenteel 10 graden te laag ten opzichte van de norm (violet tint). Opvallend is dat de kou zich niet alleen rond de Alpen concentreerd, maar verspreid over heel Europa. Van de Noordkaap tot aan Sicilië is het momenteel te koud voor de tijd van het jaar. Alleen aan de randen van Europa vinden we warmere lucht waarbij een klein deel van Groenland flink warm is. Het staat in ieder geval in schril contrast met het overgrote deel waar het te koud is. Gelukkig wordt het de komende dagen wel iets milder.

Vandaag staat er nog altijd een koude noordenwind. Deze ochtend vallen er nog enkele sneeuwbuien aan de noordkant. De sneeuwgrens pendelt deze ochtend tussen de 400 en 800 meter. Later vanmiddag stijgt de sneeuwgrens naar 1100 meter. Hieronder dooit dan vrijwel alle sneeuw weer weg. Naast enkele buien staat er vanmiddag ook een stevige wind. In de diepere dalen in het Oosten zijn windstoten van 80km/u mogelijk. Rondom de hoofdstad en in Steiermark zijn zelfs stoten van 100km/u mogelijk. De temperatuur stijgt naar een magere 2 tot 10 graden. Op 2000 meter ligt het kwik rond de -6.

Morgen stabiliseert het weer verder. Het blijft zowaar overal droog en de temperatuur klimt uit het dal omhoog. Met zon en stapelwolken kan het 10 tot 16 graden worden.

Woensdag volgt in Oost Oostenrijk een fraaie lentedag. De temperatuur past bij het jaargetij. Maar de opleving is van korte duur, want in het westen volgt in de middag al een koufront.

Donderdag zien we een terugval. De sneeuwgrens daalt naar 1300 meter en er staat veel wind.

5 mei 2018 vs 5 mei 2019

Lees hier overigens nog eens over de achterstand in de Oostenrijkse natuur.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...