Temperatuur zakt komende week 40 graden, de winter komt terug…

Zondag schreef ik nog dat sommige modellen met een extreme winter verrassing kwamen, vandaag kan ik zeggen dat deze extreme winter verrassing uitgaat komen! Deze maartmaand brengt een bizarre temperatuur rollercoaster waarbij we van -25C naar +20C gingen, en komende week weer een vrije val. Op sommige plaatsen zakt de temperatuur binnen 48 uur met een amplitude van wel 40 graden.

Maar eerst de komende dagen nog, we zitten nog altijd in milde maar onstabiele lucht. Dagelijks is er veel bewolking aanwezig, die in de vooral in de middag buien brengt. Tijdens buien kan het soms flink doorregenen of sneeuwen, waaien en zelfs onweren. Gisteren nog trok een felle onweersbui over het gebied van Skiwelt en Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang. Tijdelijk moesten liften tijdens buien hun bedrijf sluiten.

Het is dus een afwisselend beeld de komende dagen. Wolkenvelden, zonnige momenten, buien en soms wat sneeuwval wisselen elkaar af. Daarbij pendelt de sneeuwgrens van 1200 meter in de ochtend tot 1800 meter in de middag. In de dalen kan het kwik stijgen naar waarde´s die in de dubbele cijfers uitkomt.

Donderdag wordt de mooiste dag van de week, op Zuid-Tirol en Karinthië na is het overal droog. Vooral in het Salzburgerland en Oberösterreich is het flink zonnig en warm, in Salzburg zelf wordt het ruim 19 graden. Ook de bergen van Voralberg en Tirol is het vriendelijk voorjaarsweer. Wel raakt het hier in de middag steeds bewolkter. Dus snel genieten van het heerlijke voorjaarszonnetje. Want een terugval naar de winter volgt snel…

Vrijdag volgt een overgang dag met talrijke regen- en sneeuwbuien. Boven Scandinavie ontstaat een krachtig hogedrukgebied welke aan de oostkant enorm veel Siberische kou opstuwt richting West-Europa. Op 1500 meter ligt het kwik boven de Baltische staten al tussen de -15C en -20C. Deze luchtsoort bereikt zaterdag Oostenrijk.

Het hogedrukgebied boven Scandinavie trekt de Oceaan op en neemt en trekt de opgestuwde Siberische lucht met zich mee. Zondag is het op 1500 meter -15C in Oostenrijk!

Opvallend is dat de extreme kou zich vooral in de onderste 2 kilometer van de atmosfeer ophoopt, er hierboven juist een luchtlaag ligt die een fractie milder is. Slechts twee weken terug hadden we een vergelijkbare kouuitbraak waarbij het op 2700 meter hoogte ruim -30C werd. Dit keer blijven dergelijke temperaturen op de gletsjers bespaard, sterker nog het is hier dus een fractie warmer dan in skigebieden op 1500 meter. Zondag ligt het kwik hier op -11C tot -14C, ook koud maar niet opvallend of extreem voor deze hoogte.

Daarbij gaat er ook sneeuw vallen, vooral zaterdag sneeuwt het in de meeste delen van Oostenrijk goed door. Het wordt weer in alle delen van het land wit, zelfs de lagere delen. Hoeveelheden zijn nog onzeker, maar overal minimaal 10 centimeter moet haalbaar zijn. Kortom de winter is helemaal terug komend weekend!

En dan is dit het verwachtte beeld voor aankomende zondag. Bij helder weer verwacht ik dat het zondagochtend of maandagochtend in de dalen 20 graden vriest. Een slordige 40 graden kouder in slechts 2 dagen! Blijft het bewolkt, dan blijf het bij een minder koude -10 tot -15C. Goed aankleden dus, en daarbij genieten van perfecte poederpiste’s.

Ondanks de kou, opmerkelijk goede vooruitzichten voor de wintersport.

Nog kort kijkend naar de pluim op 1500 meter, de kou inval wordt goed ondersteund.

Winter is coming!

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht