Abrupte temperatuurcrash, maar sneeuw vooral buiten Oostenrijk

Eerder deze week hadden we al bericht over de aankomende temperatuurcrash in Oostenrijk. Het zag ernaar uit dat bij de temperatuurcrash ook aardig wat sneeuw zou gaan vallen. Maar helaas/gelukkig lijkt dit Oostenrijk bespaard te blijven want de meeste sneeuw valt vooral buiten de landsgrenzen. Toch zal het dinsdagochtend op enkele plaatsen winters voelen.

Dit weekend nog niet, Oostenrijk ligt nog in de subtropische luchtsoort met hoge temperaturen voor begin/half mei. Morgen wordt het op uitgebreide schaal zomers warm en plaatselijk kan het kwik zelfs de tropische waarde van 30 graden aantikken. Wel neemt de onstabiliteit toe en kan later op de dag een onweersbui vallen.


Maar in de loop van maandag bereikt koude lucht afkomstig van de Noordpool Oostenrijk. Eerst is er nog wel ruimte voor wat zonneschijn maar gedurende de dag wordt het weerbeeld slechter. Op 1500 meter zakt het kwik van 8 graden te warm voor de tijd naar 12 graden te koud. Een temperatuurcrash van maar liefst 20 graden! Hierboven is de opmars van de koude luchtsoort goed zichtbaar.

Toch komt het niet tot zware sneeuwval zoals eerder verwacht. Door het ontstaan van een lagedrukkern voor het koufront uit kan de lucht niet voldoende opstijgen en stuwen bij de Alpen. Hierdoor verloopt de frontpassage een stuk droger. Toch zakt de sneeuwgrens richting dinsdagochtend tijdelijk naar 900 meter! Bijzonder laag voor half mei. Overigens trekt de meest actieve neerslag vooral richting Oost-Europa. Hier kan men in het middelgebergte wel een vette sneeuwdump verwachten.

Uiteindelijk zullen de bergen dinsdagochtend vooral aangesuikerd zijn met een laagje van hooguit enkele centimeters. Lokaal kan dit nog even oplopen naar 5 tot 10 centimeter, maar dat echt lokaal.

Overigens is dit wel het begin van een wisselvalligere periode in Oostenrijk. Gelukkig blijft het niet uitgesproken koud en zien we later in de week groeizaam weer. De Alpen zullen weer mooi groen worden voor komende zomer.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...