Terugval naar koel en wisselvallig weer


Terugval naar koel en wisselvallig weer

Naar bijna 25 graden steeg het kwik gistermiddag in het Tiroolse Innsbruck. Met 24,6 graden was het net nog geen officiële zomerse dag, daarvoor moeten we nog even geduld hebben. Want vanaf vandaag maakt het weer een duidelijke terugval naar vrij koel en wisselvallig weer. Dinsdag zou zelfs weer sneeuw tot onder de 1500 meter kunnen vallen.

Vanmorgen is van de terugval qua temperatuur nog niet al te veel te merken. Voor een koufront uit stijgt het kwik nogmaals naar een aangename 18 tot lokaal 22 graden. Maar op veel plaatsen hangt al bewolking en langs de Duitse grens vallen al eerste buien. In de loop van de ochtend en vooral vanmiddag ontstaan op meer plaatsen buien.

Vanmiddag vallen verspreid over Oostenrijk een aantal stevige buien. De stevigste buien vallen rondom de hoofdkam en in Karinthie, hier is ook kans op onweer of hagel. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon en vanuit het westen stroomt geleidelijk koelere lucht Oostenrijk binnen.

Vanavond lossen de meeste buien op, maar in de nacht volgt een buiengebied vanuit Zwitserland. Op dit buiengebied zakt de sneeuwgrens naar 1700 meter, de hogere toppen zullen dus alweer wit worden.

Morgen trekt het buiengebied langzaam door naar het oosten, maar volgen ook nieuwe buien. Het is de hele dag wisselvallig en duidelijk koeler dan de voorgaande dagen. Het wordt maximaal 7 tot 12 graden.

Dinsdag trekt een volgende storing over Oostenrijk met daarbij een behoorlijk portie koelere lucht. Hierdoor zakt de sneeuwgrens vooral tijdens de ochtenduren naar 1000 tot 1400 meter. Dat is een vrij lage sneeuwgrens voor eind april. Ook is het in de dalen tussen de buien en regen door veelal ruim onder de 10 graden. Normaal ligt de maximumtemperatuur in de meeste dalen tussen de 15 en 18 graden eind april. Daarmee is het dus flink te koud voor de tijd van het jaar.


Maar gelukkig laten de vooruitzichten een weersverbetering toe. Vanaf woensdag neemt een hogedrukgebied het over en schijnt weer vaker de zon. Eerst is het nog wel koel, maar richting de maandwisseling kan het weer warmer worden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Mesnerwirt Westendorf

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...