Thermische rollercoaster met volgende week sneeuw!

Sneeuw, we hebben een prachtige serie dagen met kaiserwetter gehad en ook deze vrijdag is het nog prachtig kaiserwetter. Maar dit weekend gaat het stromingspatroon op de schop. Ronaldo gaf het gisteren al aan. Het rustige en zonnige weer raken we kwijt en na het weekend zien we kansen voor serieuze sneeuwval!


Als we kijken naar de huidige luchtdruksituatie in Europa, dan zien we dat Oostenrijk vandaag nog net profiteert van een afzwakkend hoog boven Oost-Europa. Met veel zon is er vandaag nog weinig aan de hand. Vanuit het westen komen al wel storingen dichterbij. Op de analyse voor 13:00 uur vanmiddag (hierboven) zien we al een serie fronten klaar liggen ten noordwesten. Daarachter ligt overduidelijk een zonalere stroming maar ook koudere bovenluchten. Maar voordat we in deze koudere bovenlucht terecht komen zullen we door een zacht weekend heen moeten (getuige het warmtefront).


Morgen liggen restanten van dit warmtefront boven Oostenrijk. De aangevoerde lucht is zacht en vochtig. Daarbij komt ook nog eens een stevige tot stormachtige wind in de bergen staan. Met veel bewolking en een vorstgrens rond de 1800 meter is de winter dan ook ver te zoeken. EC berekend her en der ook nog eens wat lichte neerslag. Een spatje valt niet uit te sluiten. De beste papieren zijn voor Karinthie, de minste voor Tirol en Salzburg.


Zondag is dit gebied doorgetrokken naar Oost-Europa en ligt Oostenrijk in het warmtefront sector. Het is droog maar wel met wat bewolking. Het betreft vooral veel middelbare en hoge bewolking waar af en toe de zon nog best aardig doorheen schijnt. Heel effectief is de bewolking niet.

In de nacht naar maandag trekt het koufront van west naar oost over Oostenrijk.

Maandag ligt Oostenrijk dan in koelere lucht. Een koude trog vanaf Scandinavië is uitgezakt tot helemaal in Italië. Overdag zijn er achter het koufront nog lange droge perioden. Later op de maandag trekt vanuit Duitsland in een nordstau een secondair laagje richting Oostenrijk (niet zo goed te zien op de kaart hierboven). Dit is de sneeuwbrenger met in de nacht naar dinsdag enkele stevige sneeuwbuien tot dal niveau.

In de loop van de dinsdag volgt dan weer een weersverbetering. Een trekrug ligt over Oostenrijk en zorgt voor een heldere nacht naar de woensdag met matige tot strenge vorst. Kortom het is dan echt even diep winters in de Oostenrijkse Alpen.

Woensdag volgt een nieuwe storing vanuit het westen met opnieuw zachtere lucht. Het is het begin van een thermische rollercoaster waarbij het geregeld (flink) sneeuwt, maar ook regen en föhn onderdeel kunnen zijn van het weerbeeld. De komende dagen moet duidelijk worden wanneer sneeuw of regen valt. Maar natuurlijk ook of we nog mooie skidagen krijgen. Morgen praat Ronaldo jullie bij, over zijn bevindingen.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Colada Sport2000 banner

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

11 reacties

 1. Raoul schreef:

  Ik denk dat we nog flink moeten duimen dat alles de goede kant op valt! 🤞🏼

 2. Richard schreef:

  Duimen voor de Nooralpen zeker SFL staan de sneeuwkanonnen goed aan maar een beetje natuursneeuw kan echt geen kwaad nog 15 dagen te gaan.

 3. Ronaldo schreef:

  Komende dagen goed kijken naar de dauwpunten. Bij vochtig weer is dat sowieso een issue als de lucht temperatuur boven nul is. Als het koud genoeg is en het sneeuwt dan kunnen de kanonnen aan blijven staan.
  Maar bij opklaringen en lage dauwpunten kunnen de kanonnen ook blijven draaien, ook al komt de lucht temperatuur boven nul.
  Bij +5°C kan het dauwpunt -5°C zijn (bij droog weer). En dan blazen de sneeuwkanonnen lekker door.

  • Eric schreef:

   Laten we hopen dat het koud genoeg blijft. en er nog een beetje van dat witte spul wordt uitgeschut door Frau Holle….. Maar ik verwacht zelf gewoon kunstsneeuwpistes en wellicht dan maar weer in januari 15 dagen achter elkaar sneeuw…zou ook mooi zijn …zeker voor de mensen die van scheppen houden.

 4. Filzmooser schreef:

  Ben gek op sneeuwscheppen maar dan wel in mijn eigen achtertuin, ik hoop dat Frau Holle op tijd langs komt voor de kerstgangers.
  Niks zo vervelend dan met stress en groene vooruitzichten op vakantie gaan!

  • Raoul schreef:

   Zekers waar!

  • Richard schreef:

   Dan mag ze wel door rennen nog maar 14 dagen te gaan. Ik vraag me altijd af of je zolang van te voren kan zeggen of er nog sneeuw gaat vallen of niet, Ik zie wel veel site’s die hogere temperaturen aangeven rond de 21 ik hoop dat ze het mis hebben en dat er over een dag of 5 toch nog iets uit de hoge hoed getoverd wordt. Gaan doen we toch wel maar als je afslaat bij kufstein en alles is wit is toch leuker dan met groene bergen.

   • Ronaldo schreef:

    Maandag en woensdag gewoon sneeuw tot in de dalen hoor Richard. Daarna kan het echt alle kanten op. GFS vanavond strak boven in de pluim. Geen aandacht aan schenken. Morgenochtend ff ons bericht in de gaten houden. Het wordt spannend de komende dagen. 😉

 5. Eric schreef:

  Sneeuwscheppen….. daar is 1 persoon erg goed in…dat zegt ie tenminste…maar er zijn zoveel video’s van afgelopen jaar ….dat we daar eens een apart bericht van maken en zie je veel video’s achter elkaar staan…….

  Heb al wat gezien en wat een sneeuw hadden we destijds…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht