Thermische rollercoaster in Oostenrijk

Thermische rollercoaster in Oostenrijk

De komende dagen ligt Oostenrijk op het grensvlak tussen bijzonder warm lenteweer en uitgesproken koud winterweer. Hierdoor hebben we te maken met een flinke thermische rollercoaster. Alle seizoenen gaan voorbij komen de komende dagen, we gaan van sneeuw naar regen naar zon en van kou en naar warm en andersom.

Vanmorgen ligt Oostenrijk nog in de zachte lucht. In deze luchtsoort steeg gisteren de temperatuur regionaal naar meer dan 20 graden. Maar vandaag lukt dat niet meer. Zo wisselen zon en wolkenvelden elkaar af deze ochtend. Uit de bewolking valt in het westen soms al wat regen. Vanmiddag wordt de bewolking dikker en vallen er vaker regenbuien. Maar gelukkig zakt de sneeuwgrens geleidelijk van 2100 naar 1400 meter. In de dalen stijgt de temperatuur naar 7 tot 15 graden, aan de zuidkant regionaal naar 17 of 18 graden.

De kou keert vanavond terug!

Vanavond en komende nacht trekt een actief koufront van west naar oost over Oostenrijk. De thermische rollercoaster daalt van lente af naar de winter. Zo ligt de sneeuwgrens komende nacht rond de 500 meter. Ook staat er een stormachtige wind en in de dalen zijn windstoten van ruim 80 km/u mogelijk.

Morgenochtend kan er nog een sneeuwbui vallen waarna de zon er overal weer bij komt. Het is duidelijk kouder met op de vroege ochtend ongeveer -8 graden op 1500 meter. Gedurende de dag stijgt de vorstgrens naar ongeveer 1100 meter, dat is een stuk lager dan de laatste dagen. Hierboven zullen de skipistes dus top blijven. Overigens is er niet enorm veel sneeuw bij gevallen zoals hierboven te zien is. Morgenavond en in de nacht naar zondag is het helder en koelt het hard af.

Zondag gaat de thermische rollercoaster verder. Zo trekt een warmtefront van west naar oost over Oostenrijk. Tijdens de ochtend valt er af en toe sneeuw maar gedurende de dag stroomt zachtere lucht binnen. Daardoor stijgt de sneeuwgrens van 700 meter in de ochtend naar 1900 meter.


Maandag klaart het achter het warmtefront breed op. Opnieuw gaan we met veel zon temperaturen zien die stijgen naar ruim 20 graden! Maar blijft het dan lente? Nee de thermische rollercoaster gaat door en waarschijnlijk volgt dinsdag of woensdag alweer een koufront met sneeuw…

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×