Tijdelijk een fractie zachter, weekend nieuwe sneeuwval

Wat hebben we een droomweekend achter de rug in Oostenrijk. Voor veel skigebieden, welke hun opening hadden, was het fantastisch. Na alle sneeuwval was het koud en zonnig! Iets wat we de laatste jaren niet vaak hebben hebben gehad. En we hebben meer goed nieuws…

Maar eerst krijgen we een paar mildere dagen, en aankondiging daarvan ligt momenteel boven Duitsland. Een relatief zwak warmtefront veroorzaakt op dit moment voor veel overlast op de Duitse autobahn. Achter dit warmtefront stroomt mildere oceaanlucht het continent op. Het warmtefront bereikt Oostenrijk komende nacht, en gaat weer voor de nodige centimeters sneeuw zorgen. Maar natuurlijk bereikt de mildere lucht ook Oostenrijk.

Morgenochtend zet de sneeuwval in, en overal sneeuwt het nog tot in de dalen. De focus van de sneeuwval komt vooral op het Salzburgerland en Noordoostelijk Tirol te liggen. In de loop van de middag wordt de lucht alweer een fractie warmer, en richting Voralberg begint de sneeuwgrens te stijgen. Eerst naar 400 meter en later op de avond richting 700 of 800 meter. Oostelijker blijft de grens lager liggen.

Dinsdagochtend sneeuwt het nog altijd door, maar nu ligt de sneeuwgrens in heel Oostenrijk tussen de 600 en 900 meter. Hieronder regent het dus! Hierboven blijft het diep winters, met op sommige plaatsen een behoorlijke extra pak sneeuw! Over de hele noordkant valt er gemiddeld 10 tot 15cm, met uitschieters in het Tiroler Unterland, Salzburg en Salzkammergut. Hier is een laag van tot wel 30cm mogelijk!

Van dinsdagmiddag tot donderdagmiddag volgen er opklaringen. Een tussenhoog veroorzaakt rustig en milder weer, de vorstgrens gaat ook even stijgen! Het kan eventjes licht dooien tot 2000m, maar wees niet getreurd. Uitgesproken zacht wordt het niet, en een fohn gaat er niet ontstaan. Daarnaast heeft de zon momenteel amper kracht, en een inversielaag in de dalen is zo ontstaan. Hierdoor kan het dus best wel eens onder nul in de dalen blijven. En het belangrijkste: kijk eens naar de nieuwe kou-uitbraak die gemaakt wordt op de oceaan!

Van dinsdagmiddag tot en met donderdagmiddag dus zonnen! Alleen wat mist in de dalen kan roet in het eten gooien.

Vanaf vrijdag bereikt de kou-uitbraak Oostenrijk, nieuwe sneeuwval tot in alle dalen volgt. Tegelijkertijd vormt de kou-uitbraak ook een mooi gevormde Nordstau, met talloze sneeuwbuien. Het hele komende weekend komt in het teken te staan van sneeuwval en nieuwe kou.

Met een kleine 3 weken tot de kerstvakantie zijn dit natuurlijk uitermate gunstige berichten! We gaan het volgen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Visited 80 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.