Storingen zorgen tijdelijk voor minder zon

Gisteren was van minder zon geen sprake in Oostenrijk, zoals hier in Zell am See met 14 graden.

Storingen zorgen tijdelijk voor minder zon

Maart 2022 is hard op weg de zonnigste maartmaand ooit in de Oostenrijkse Alpen te worden. Vrijwel elke dag scheen de zon nog uitbundig en al meerdere dagen oprij is de lucht strak blauw. Maar storingen gaan er tijdelijk voor zorgen dat we minder zon te zien krijgen deze dagen. Maar niet getreurd, er is nog genoeg kaiserwetter over!


Vandaag merken we nog weinig van die storingen. Veel minder zon dan tijdens de voorgaande dagen wordt dan ook nog niet echt verwacht. De dag start met strakblauwe luchten maar gedurende de dag kunnen er wel sluierwolken overtrekken. De zon blijft hier vrijwel overal goed doorheen schijnen. Met een zuidwestelijke toevoer wordt ook nog eens milde lucht aangevoerd. De maximumtemperaturen stijgen naar lentewaardes van ruim 13 tot 17 graden. Alleen de zuidkant blijft een fractie achter, terwijl er in Bludenz of Innsbruck lokaal de 18 graden al wel kan worden aangetikt. De vorstgrens stijgt naar 2400 meter.


Morgen is het in het dal wel echt afkicken van de zon. Vanuit zuid Frankrijk trekt richting Duitsland een activerend warmtefront. Het is vanaf Vorarlberg tot aan Oberösterreich zwaar bewolkt en uit de bewolking valt soms een spatje regen. De grootste kans op regen is weggelegd nabij de Duitse grens. De zuidelijke deelstaten Karinthië en Steiermark hebben de betere papieren, hier blijft het droog en breekt de zon nog wel af en toe door. Maar ook hier minder zon dan de voorgaande dagen. Het is uitgesproken zacht met 14 tot 18 graden ondanks de bewolking. Daarbij dooit het ook nog eens tot 2500 meter.


Woensdag start overal bewolkt met lichte regen. Gedurende de dag trekt de regen richting het oosten. We hebben dan te maken met een tweedeling; in het westen schijnt de zon uitbundig en hier kan het 20 graden worden. Maar in het oosten is het druilerig met de hele dag bewolking en neerslag. De sneeuw kan daarbij nog eens oranje of rood kleuren, de lucht is namelijk verzadigd van Saharastof die met de regen naar beneden komt.


Donderdag schijnt overal de zon weer uitbundig. Maar de lucht is waarschijnlijk wel troebel door de komst van Saharastof. Hierboven is te zien dat een groot deel van Europa daarmee te maken heeft.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Mesnerwirt Westendorf

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht