Tijdelijk mooier weer, dinsdag opnieuw afkoeling met sneeuwval

Tijdelijk mooier weer, dinsdag opnieuw afkoeling met sneeuwval

De rust in Oostenrijk is weer tijdelijk wedergekeerd. Na de extreme sneeuwval van afgelopen week hebben we de komende dagen een wat rustiger weerbeeld te pakken. De zon is even weer wat vaker te zien en de temperaturen liggen weer even wat hoger. Maar het is van tijdelijke aard, vanaf dinsdag gaat het alweer veranderen met opnieuw zware sneeuwbuien. De winter is nog niet geweken in Oostenrijk….

zwakhoog

We hebben te maken met een uitloper van een hogedrukgebied, een relatief zwak hogedrukgebied. Waarbij we nog altijd aan de relatief koele kant van het systeem zitten. De windrichting blijft onveranderd Noordelijk, maar het hogedrukgebiedje zorgt wel voor flinke zonnige fase´n. Echter hebben we alleen komende avond en nacht met een zwak front te maken. Hierna is het wachten tot dinsdag, dan bereikt een volgend lagedrukgebied dat nu op de Noordzee hangt Oostenrijk.

prec_17042300_17042200

Vanavond en komende nacht gaat het dus regenen. Boven de 1100 meter valt er ook nog wat sneeuw, het zijn geen grote hoeveelheden met maximaal 5 tot 10 centimeter. Morgenochtend is het op de meeste plekken alweer droog en in de middag breekt de zon flink door. Alleen het uiterste Oosten, waar de luchtdruk het laagst is, blijven tot in de middag regenbuien vallen. Met middagtemperaturen van 7 tot 13 graden is het nog altijd koel voor de tijd van het jaar.

tcdc_17042418_17042200

Meer zon verwachten we op maandag, alleen Oost-Tirol blijft gevoelig voor meer wolkenvelden. Ondanks dat de wind nog altijd uit het Noorden waait, weet de temperatuur toch nog even goed te stijgen. Zo richting mei begint de zon steeds krachtiger te worden, en op zonnige dagen met weinig wind stijgt het kwik dan toch nog flink. In de dalen wordt het 15 tot 19 graden wat een normale temperatuur is voor de tijd van het jaar.

zwakhoog2

Maar dinsdag komt er alweer een einde aan de korte opleving van de temperatuur. Het lagedrukgebiedje dat eerst op de Noordzee lag is gigantisch uitgegroeid en vormt een nieuwe kou uitbraak. Er is een enorm koufront ontstaan die vanaf Spanje tot in de Baltische staten ligt. De vraag is nog even hoe snel deze dinsdag Oostenrijk binnentrekt. Mogelijk kan dit ook later op de dag gebeuren waardoor er nog met enige zonneschijn het aangenaam kan opwarmen. Maar mogelijk komt het koufront al voor de middag binnenzetten en gaat het overal al snel regenen en sneeuwen.

192_24

Woensdag tot zeker vrijdag hebben we dan opnieuw te maken met aanhoudende zware sneeuwval tot zeker 800 meter (en af en toe tot zelfs in de diepste dalen). Hierboven wordt het opnieuw diep winters met mogelijk dit keer nog méér sneeuw als verleden week. Op dit moment wordt er 40 tot 80cm berekend. Op de Staulagen zelfs tot anderhalve meter !  Ronduit uniek en extreem voor eind April.

Geniet ervan als je deze week in Oostenrijk zit !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...