Tijdelijk zachter met meer bewolking

Kaiserwetter gisteren in Solden (foto: Michiel Severin)

Tijdelijk zachter met meer bewolking
Gisteren brak overal de zon uitbundig door. Vooral aan de noordkant van Oostenrijk was het genieten van perfect kaiserwetter. Zo kon de vers gevallen sneeuw optimaal benut worden. We hebben veel mooie beelden uit Oostenrijk binnen gekregen zoals deze foto hierboven uit Sölden.

Besneeuwde bomen in Saalbach (foto: Michel Roelfsema)

Maar ook deze uit Saalbach. Ook vandaag kunnen we op veel plaatsen nog genieten van prachtig kaiserwetter. Toch zal de bewolking gaandeweg de dag overal toenemen. De komende dagen wordt het uiteindelijk ook nog eens zachter en is het vaak bewolkt.


Vanmorgen start de dag overal nog met veel ruimte voor de zon. Enkel in Karinthië en tegen de hoofdkam met Italië komt meer bewolking voor. Deze bewolking trekt gaandeweg de dag vaker over de hoofdkam ook Tirol en het Salzburgerland binnen. Aan de grens met Duitsland blijft de lucht het langst blauw. Ook is de lucht een stukje zachter dan gisteren, zo stijgt het kwik op 1500 meter naar ongeveer 0 tot 3 graden, de vorstgrens ligt hier net boven. Later vanmiddag kan de bewolking in Oost-Tirol en Karinthië dik genoeg zijn voor een spatje regen of vlokje sneeuw vanaf 1400 meter.

Vanavond en komende nacht overheerst overal de bewolking. Door de bewolking koelt het in de dalen maar moeizaam af, onder de 1000 meter komt het maar amper tot vorst. Wel blijft het overal nagenoeg droog.


Morgen is het opnieuw vrij bewolkt aan de zuidkant en rondom de hoofdkam. Ook nu weer kan er uit de bewolking wat lichte regen of sneeuw vanaf 1500 meter vallen. Aan de noordkant en tegen de Duitse grens aan blijft het wolkendek gebroken en breekt geregeld de zon flink door. Het zorgt dus voor grote verschillen tussen noord en zuid Oostenrijk.

Vrijdag zijn deze verschillen kleiner als de bewolking ook aan de noordkant toeneemt. De kans op neerslag aan de zuidkant wordt dan wel weer kleiner, maar overal heeft de zon het vrij moeilijk. Het is ook nog een tikkeltje zachter dan de voorgaande dagen. Gelukkig is de verzachting van tijdelijke aard.

Koufront zaterdag boven noord Duitsland, onderweg naar Oostenrijk

Want tijdens het weekend, waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag, bereikt een koufront Oostenrijk. Opnieuw draait de wind naar het noorden en bereikt koude lucht het bergmassief. Waarschijnlijk valt op het front weinig sneeuw, maar na het weekend stijgen de sneeuwkansen flink! De winter is nog lang niet voorbij…

Jeroen Elferink-Ruijsch

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...