Tiroler Gröstl het nationale gerecht van Tirol

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl het nationale gerecht van Tirol

Iedereen die in Tirol is geweest kent dit heerlijk gerecht de Tiroler Gröstl.

Menigeen die in de winter maar ook in de zomerperiode in Oostenrijk is kent dit gerecht. Dit gerecht is samen met Kaiserschmarrn de bekenste die meteen in je gedachten springen…toch? Deze stevige maaltijd wordt vaak in een zwart pannetje geserveerd en bestaat uit gebakken aardappels, ui, vlees (spek of rundvlees) en een spiegelei.

Vooral na een actieve dag op de pistes maar ook na een wandeling is dit een ideale lunchgerecht.

Geschiedenis van de Tiroler Gröstl

De oorsprong van dit pannetje met restanten is leuk om te weten. Vroeger werd door koks in de diverse restaurants heel veel eten bereidt voor de gasten. Het was vaak zoveel dat weggooien zonde was.

Om de restjes niet weg te hoeven gooien werd hiervan een maaltijd bereid voor het personeel.

Ondanks dat het oorspronkelijk uit Tirol komt kun je het tegenwoordig in heel Oostenrijk kopen. Vaak  heet het Tiroler Gröstl maar soms ook alleen Gröstl of Bauerngröstl.

Ingrediënten

Hier de Ingrediënten voor 3 á 4 personen.

  • 500 gram aardappelen
  • 150 gram spek
  • 150 gram gekookt rundvlees
  • zout & peper
  • bieslook
  • karwijzaad
  • een grote klont boter
  • peterselie
  • 4 eieren

Bereiding

Stap 1:

Kook de aardappelen of gebruik voorgesneden aardappelen. Snij de ui in kleine blokjes en bak deze in boter in een grote pan. Voeg de spek en het gekookte rundvlees toe en bak ook deze bruin.

Stap 2:

Snijd de aardappelen in plakjes en doe ze in de pan, rooster alles goed samen en breng het op smaak met zout en karwij.

Stap 3:

Bak de eieren in boter, in een tweede pan om spiegeleieren te maken. Serveer de Tiroler Gröstl met de spiegeleieren en fijngesneden bieslook.

Eet smakelijk.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Banner Chalet.nl FANtastischoostenrijk.nl-1250x800-px

Zoek en boek je wintersport

You may also like...

×