Toch nog quarantaineplicht vanaf 19 mei?

Zell am See

Zell am See snel weer te bezoeken.

Toch nog quarantaineplicht vanaf 19 mei?

Voor welke landen geldt vanaf 19 mei nog steeds een quarantaineplicht als je naar Oostenrijk wil reizen. Zoals bekend gaat Oostenrijk vanaf 19 mei net als hier in Nederland een stukje verder open maar moeten wij dan ook in quarantaine als wij naar de bergen willen?

Om dat te bepalen wordt er door de Oostenrijkse regering gekeken naar de ECDC kaart, deze kaart wordt elke donderdag door het ECDC gepubliceerd ter ondersteuning van de aanbeveling van de Raad over een gecoördineerde aanpak van de beperking van het vrije verkeer als reactie op de COVID-19-pandemie. Deze kaart is op 13 oktober 2020 door de EU-lidstaten omarmt en op 28 januari 2021 is deze gewijzigd. De kaart is gebaseerd op gegevens die elke dinsdag door de EU-lidstaten zijn gemeld aan de database van het European Surveillance System (TESSy). De lidstaten moeten dit voor 23:59 uur hebben gemeld.
Donderdag komt dan een nieuw overzicht en daarmee kijkt Oostenrijk welke landen zonder quarantaineplicht het land in mogen reizen.

ECDC kaart 17 mei 2021

ECDC kaart 17 mei 2021

3-G bewijs vereist

Er is geen quarantaine vereist voor landen met een lage incidentie van infectie, wel moet er een 3-G bewijs getoond kunnen worden. Een 3-G bewijs is een bewijs dat je de eerste vaccinatie 3 weken geleden gehad heb of de afgelopen 6 maanden genezen bent van een Covid-19 infectie of een negatieve coronatest niet ouder dan een bepaald aantal uren kan tonen. Heb je niet één van deze drie dan moet er  binnen 24 uur een test worden afgenomen.

Kinderen vanaf tien jaar moeten worden getest, de quarantaineverplichting geldt in principe ook voor hen, maar geldt niet als de ouders of begeleiders zijn vrijgesteld van quarantaine. 

De landen die na 19 mei zonder quarantaine (ook voor toeristische doeleinden) naar Oostenrijk mogen zijn Duitsland, België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Liechtenstein, Griekenland, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Singapore, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland, Zuid-Korea, Tsjechië, Hongarije, het Vaticaan, Andorra en Australië.

Samengevat

Hoe zit het voor ons Nederlanders en Belgen, kijkend naar de kaart en waar de Oostenrijkse regering mee komt geldt de volgende regels.

Nederland: Doordat Nederland deels felrood en rood is wordt Nederland als land op felrood gezet, dit houdt in dat wij welkom zijn maar wel in quarantaine behalve als je gevaccineerd bent of genezen. De quarantaine is wel verkort tot 5 dagen. Maar ben je genezen of gevaccineerd dan vervalt de verplichting tot quarantaine en kan je gewoon op vakantie naar Oostenrijk.

België: België staat volgens de laatste kaart van het ECDC op rood hierdoor vervalt de quarantaineplicht maar moet je wel een bewijs van vaccinatie, genezen of negatieve test kunnen laten zien.

Gevaccineerd telt pas als je 3 weken geleden je eerste vaccinatie heb gehad!

Genezen telt als de genezing niet langer dan 6 maanden geleden heeft plaats gevonden!

Anderen lezen ook:

Bron: OE24.at

Mesnerwirt Westendorf

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...