Toch weer weihnachtstauwetter, maar heeft de kerstman een cadeau?

Langzaam aan komt de kerstvakantie dichterbij, over enkele dagen gaan weer vele Nederlanders richting de Oostenrijkse Alpen. En met een beetje geluk heeft het afgelopen week al flink gesneeuwd, in veel skigebieden ligt een halve tot hele meter natuursneeuw. Daarbovenop was het flink koud waardoor veel kunstsneeuw gespoten, kortom een ideale uitgaanssituatie zo net voor de kerst. Maar helaas moeten we komend weekend echt even slikken en door een zure appel bijten. Ook dit jaar krijgen we te maken met het typische fenomeen ´weihnachtstauwetter´. Gemiddeld dooit het 7 van de 10 jaren voor/tijdens kerstmis, het is dus een fenomeen dat vaker voorkomt. Gelukkig hebben we ook nog goed nieuws, want heeft de kerstman een cadeau?

Vandaag is het gelukkig nog prachtig weer, het is flink zonnig en mooi kaiserwetter. Er staat weinig wind en het is met 0 graden op 1500 meter perfect skiweer. Genieten dus! Morgen is het een tikje zachter met 2 á 3 graden dooi op 1500 meter en meer bewolking. Gelukkig is het dauwpunt laag waardoor de sneeuw goed blijft.

Donderdag trekt een koufront over waarbij het in de ochtend kan sneeuwen tot onder de 1000 meter. In de lagere dalen blijft het helaas bij wat regen. Er gaan geen grote hoeveelheden vallen, slechts 5 tot 10 centimeter. Maar genoeg voor weer een paar mooie plaatjes.

Tot en met donderdag valt het dus best mee met de dooi, vrijwel alle dalen zullen tot die tijd wit of zelfs winters blijven. Maar dan komt die gevreesde westenwind erin, met dat typische weihnachtstauwetter.

Vrijdagochtend starten we nog met vorst en helder weer, maar op hoogte beukt de westenwind er al in. In de bergen kan een stormachtige en milde westenwind staan. In de middag gaat het waarschijnlijk vanuit het Westen regenen tot 2000 meter. De regenbuien houden tot en met zondag aan waarbij de sneeuwgrens pendelt tussen de 1500 en 2200 meter, een enkele keer eventjes zakkend naar 1300 meter. Het enige waar we nog op kunnen duimen, is dat de storingen een fractie Noordelijker voorbij trekken. Dan wordt Oostenrijk bespaard van de regen, want juist de regen doet slechte dingen met het sneeuwdek. Exacte details van wanneer het precies gaat regenen zullen de komende dagen duidelijker worden. De kans wordt in ieder geval steeds groter dat als je bestemming onder de 1000 meter ligt, deze groen gaat worden komend weekend.

kerstcadeautje?

Is er dan geen hoop meer? Nou we hebben toch wel goed nieuws, want na een ellendig weekend volgt verbetering. De kans dat de kerstman een cadeautje heeft voor ons wintersporters wordt met de dag groter. Waarschijnlijk volgt op 1e kerstdag een fel koufront waarbij de sneeuwgrens zakt tot dalniveau. Ook de dagen hierna lijken kouder te verlopen met mogelijk enkele sneeuwbuien. Dan toch nog op de valreep een prachtig witte kerst? Of anders witte 2e kerstdag, ook prima toch? We hopen het, de kansen nemen in ieder geval flink toe.

Kortom, het weekend verloopt zacht en slecht. Maar het is nog niet te laat, na het weekend lijkt een gunstige verandering met zelfs sneeuw te komen.

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...