Toenemende buienkansen

De buienkansen stijgen vandaag maar vooral morgen!

Toenemende buienkansen

De lucht is momenteel vrij vochtig en mild in Oostenrijk, de perfecte omstandigheden voor de natuur. Alles wordt snel mooi en fris groen in de dalen, maar deze combinatie zorgt ook voor onstabiele luchten. Gisteren ontstonden er al lokaal flinke buien, vandaag en morgen nemen de buienkansen alleen maar verder toe.

Overal zijn buien mogelijk vanmiddag!

Vanmorgen begint de dag nog vriendelijk met overal geregeld veel ruimte voor de zon. Al is lokaal een eerste bui vroeg mogelijk. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken en deze stapelwolken zullen op veel plaatsen uitgroeien tot buien. Hierbij is kans op onweer of hagel maar ook windstoten. Lokaal kan er vanmiddag veel neerslag in korte tijd. Helaas blijft het met dergelijke buiensituaties altijd erg lastig aan te geven waar en hoe laat de buien precies ontstaan. Het wordt tussen de buien door met ook vanmiddag nog geregeld de zon maximaal 20 tot 24 graden.

Vanavond als de zon ondergaat en de voeding verdwijnt dan lossen de meeste buien snel op en de nacht verloopt op veel plaatsen droog.

Morgen zijn de buienkansen nog een stuk groter. Al in de vroege ochtend ontstaan in Vorarlberg en Tirol de eerste buien. Ook elders ontstaan makkelijk en snel buien en hierdoor blijft het kwik in veel alpendalen steken rond de 15 graden. In gebieden waar eerst nog wel de zon voldoende kan schijnen wordt het toch nog ruim 20 graden. Vanmiddag is het uiteindelijk op veel plekken bewolkt met geregeld buien, waarbij in het westen soms buiige regen valt. Kortom het is wisselvallig en niet al te fraai. Tijdens buien is er opnieuw kans op hagel of een klap onweer.

Vrijdag stroomt koelere lucht Oostenrijk binnen. De bewolking overheerst vaak en van tijd tot tijd valt er regen bij maxima rond de 15 graden, de sneeuwgrens ligt rond de 1800 meter. Vanaf zaterdag dalen de buienkansen als de lucht droger begint te worden. Mogelijk is dit de start van een langere mooi weer periode.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

St Johann in Tirol Banner Zomer 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...