Toenemende kans op een onweersbui


Toenemende kans op een onweersbui

Vandaag hebben we opnieuw te maken met een tweedeling in Oostenrijk. Een groot deel van het land heeft te maken met flinke zonnige condities. Een hogedrukgebied nabij de Noordzee ligt met een uitloper tot over de Alpen. Hierdoor maakt bewolking amper kans hier, maar richting het oosten neemt de invloed van het hoog sterk af. Hier komen opnieuw wolkenvelden voor en is het iets frisser met 19 of 20 graden. In het zonnige westen en midden stijgt de temperatuur verder en kan het op veel plaatsen 25 graden worden. Ideaal weer om aan een zwembad te liggen of voor een wandeling hoog in de bergen, echter smeer je wel goed in. De zonkracht kan soms de 10 aantikken en dan verbrand je onbeschermd binnen 15 minuten.


Morgen nadert vochtigere lucht gekoppeld aan een thermische vore vanuit het zuiden Oostenrijk. In de ochtend is het nog flink zonnig maar in de loop van de dag ontstaan stapelwolken. Verspreid kan hieruit tijdens de namiddag een onweersbui ontstaan. Het gaat om losse celstructuur van de buien, waardoor de buien veelal snel oppoppen maar ook zo weer instorten. Of te wel het zal nergens tot langdurige buien komen. Tussendoor schijnt de zon en de temperatuur stijgt naar 22 tot lokaal 27 graden. Donderdag volgt min of meer een kopie, waarbij de buien al iets vroeger op de middag willen ontstaan. Met name in Salzburg en Niederösterreich kan een pittigere bui vallen met hagel of wateroverlast. In het oosten is de kans op een onweersbui het kleinst.


Vrijdag en Zaterdag neemt de kans op een onweersbui geleidelijk af. In een groot deel van Oostenrijk wisselen zon en stapelwolken elkaar af en opnieuw is het zomers warm. Op vrijdag is de grootste kans op onweer weggelegd voor het westen, zaterdag juist wat meer voor Karinthie.

De dagen daarna verandert er maar weinig.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Grittlmühle grote afsluitbanner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...