Toenemende kansen op langere koude periode

Toenemende kansen op langere koude periode

Gisteren beschreven we het al, er liggen kansen op tafel dat het wel eens na het weekend goed koud kon gaan worden in Oostenrijk. Vandaag kijken we nog een keer naar deze termijnen. Zijn we al wat zekerder ? Maar eerst kijken we naar de actuele situatie in Oostenrijk.

lagedruk1

Momenteel ligt het koufront over Noord-Oostenrijk. Het front is nog niet erg actief van karakter en er valt van tijd tot tijd lichte (mot)regen. In Oberösterreich liggen ze alweer achter het koufront en klaart het langzaam weer op.

rsum_16110309_16110200

Vanavond activeert het neerslaggebied juist weer iets als het in de Alpen komt. Dit natuurlijk door de stuwende werking van de bergen. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 1200 tot lokaal 1000 meter. Hierboven kan het weer leuk wit kleuren. Boven de 1500 meter kan er 5 tot 10 centimeter vallen. Maar een lang leven is dit sneeuwlaagje niet gegund.

tussenhoog

Want met de komst van een kort tussenhoog zorgt voor tijdelijk stabieler weer. Morgenmiddag klaart het in vrijwel heel Oostenrijk op. Alleen het Oosten houdt het tot de avond bewolkt. Daarbij stroomt mildere lucht binnen. De vorstgrens stijgt overdag naar 2000 meter.

Op de Oceaan zien we een volgend lagedrukgebied afkomstig van uit het koude Noorden liggen. Deze moeten we goed in de gaten gaan houden.

vrijdag

Vrijdag koppelt dit lagedrukgebied zich namelijk met een zwakkere ten zuidwesten van het Iberisch schiereiland. Hierdoor ontstaat aan de westkant een langgerekte ‘snelweg’ voor koude poollucht, die kan afzakken tot aan bijna de Canarische Eilanden. Aan de oostkant daarentegen slurpt het systeem warme Afrikaanse lucht op.

Hierdoor ontstaat er in de loop van de vrijdag, en vooral zaterdag, een föhn. Met veel zon in oa Tirol en Salzburg kan het nog 15 graden worden.

zondag

Maar zoals het er nu naar uitziet komt Oostenrijk vanaf zondag dan ook in de langgerekte ‘snelweg’ vol met koude lucht te liggen. Hierbij zakt de sneeuwgrens van 1700 meter naar 800 meter op zondag. Voor het eerst dit seizoen kunnen ook de dalen wit gaan worden. Hoeveelheden zijn nog onzeker.

1500

We kunnen nu vaststellen dat de kouinval komend weekend vrij zeker is. Wat nog niet zeker is, is de hoeveelheid neerslag en hoever de sneeuwgrens precies zakt. Ook de duur van de koudere periode is nog onzeker. Maar de kansen nemen toe dat de kou niet 1 2 3 weg is. Maar dat is nog allemaal zover en daar ga ik nog niet verder over speculeren.

verwachting

We houden jullie op de hoogte !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht