De tol voor een warme zomer wordt nu betaald

Het weer is de afgelopen dagen niet echt meegaand, bewolking overheerst en van tijd tot tijd vallen er buien. De nazomer zit een beetje in het slop, maar toch zijn er een paar mooie lichtpuntjes de komende dagen. Toch blijft een stabiele en mooie weerperiode voorlopig uit. Het zal wel de tol zijn die we moeten betalen na één van de mooiste en warmste zomers ooit.

Kijkend op de weerkaarten zien we meteen waar het fout gaat, lagedrukgebieden liggen te dicht op Oostenrijk. En omdat het weersysteem volledig geblokkeerd is kunnen de lagedrukgebieden (lees: hoogtelagen, de bovenlucht hier is beduidend koeler) moeilijk wegtrekken. Ze blijven min of meer stationair op hun locaties liggen.

Morgen starten we de dag met veel bewolking en vanaf het Tirolerunterland oostwaarts buiig. Er vallen vooral in de Oostelijke helft vele buien, soms met onweer. Betere papieren zijn er voor het westen, hier is het langer droog en breekt het wolkendek af en toe. Het is niet meer zo fris als voorheen. Meest 20 tot 23 graden, tijdens buien veel lager. De zwaarste buien vallen in de namiddag rondom het Wienerwald.

Woensdag volgt de mooiste dag van de week, in het Westen verloopt de dag flink zonnig en ook in het Oosten is de zon erbij. Van Voralberg tot Karinthië is het prachtig nazomerweer met hoge temperaturen. Niederösterreich en het Burgenland blijven gevoelig voor buien, vooral in de ochtend. In de namiddag is een enkele spontane onweersbui in Voralberg of Tirol niet uitgesloten.

Maar helaas, we zullen de tol na woensdag verder moeten betalen. Donderdag is het nog warm en broeierig maar in de middag volgen onweersbuien, vrijdag koelt het weer af en is het wisselvallig. Ook het weekend biedt nog weinig hoop op een significante verbetering. Wellicht volgende week beter weer, maar daar kijken we later naar. Woensdag volgt er weer een nieuw weerbericht.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Amphora banner-01-300dpi

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...