Tot donderdag aanhoudende sneeuwval tot in de dalen

Tot donderdag aanhoudende sneeuwval tot in de dalen

De paasdagen in Oostenrijk verliepen ronduit koel, bewolkt en nat. Het lenteweer, wat we al een tijdje gewend waren, is op dit moment ver te zoeken. In de (hogere) bergen viel al zelfs het één en andere aan sneeuw.

Eric maakte vanmorgen deze foto vanuit Kitzbuhel (Hahnenkammbahn)

Eric maakte vanmorgen deze foto vanuit Kitzbuhel (Hahnenkammbahn). De sneeuwgrens is prachtig te zien.

De sneeuw die dit weekend al in de bergen viel is slechts een voorbode voor wat komen gaat. Morgenochtend al valt de sneeuw tot in de meeste dalen ! En de sneeuwval houdt ook nog eens enkele dagen aan….

Temperatuur op 1500 meter hoogte aankomende nacht

Temperatuur op 1500 meter hoogte aankomende nacht

Via Duitsland stroomt een bel met nog koudere en vochtige lucht Oostenrijk binnen. Deze kou is afkomstig uit het Noorden van Rusland en het Poolgebied. Als de kou vanavond Oostenrijk binnen komt koelt het op 1500 meter hoogte af naar -7C tot -10C graden. Dat is een temperatuur die eerder normaal is voor midden januari. Vuistregel is, is dat als het op 1500 meter -10C is, de sneeuwgrens op 0 meter ligt !

Autobahn A45 in het Sauerland vandaag. (bron Wetteronline)

Autobahn A45 in het Sauerland vandaag. (bron Wetteronline)

Vandaag hing de bel met koude lucht dus al boven Duitsland. Hier veroorzaakte het al overlast met zware sneeuwval in oa het Sauerland. Deze foto is afkomstig van de Autobahn A45 thv Siegen. Vanaf morgen kunnen wij deze beelden ook gaan verwachten vanuit Oostenrijk…

hgt0_17041812_17041700

Want morgen is het opnieuw bewolkt en met in de koude lucht valt er sneeuw tot 500 meter. Hierboven is het winters te noemen met een vorstgrens die rond het middaguur op 1000 meter ligt. Vooral in de ochtend kan het her en der flink doorsneeuwen. In de middag is het tijdelijk wat droger met zelfs een klein gaatje voor de zon.

hgt0_17041918_17041700

Maar de koudste lucht komt woensdagmiddag binnen. De sneeuwval activeert en daarbij zakt de sneeuwgrens van 500 meter naar 0 meter tegen de avond. Heel Oostenrijk kan wit worden ! De sneeuwval houdt waarschijnlijk tot donderdagavond aan.

96_24

En dan kan er boven de 800 meter tot deze sneeuwhoeveelheden komen. Over het algemeen valt er 30 tot 50 centimeter. Lokaal in staulagen zoals Arlberg of Hochkonig kan dit oplopen tot zelfs een meter ! Absurd voor midden april.

twc_de_kaltluft

Maar komt na de sneeuwval de lente weer snel terug ? Ik vrees helaas van niet. De aankomende 2 weken houden we een hardnekkige Noorderstroming waarbij regelmatig de sneeuwgrens tot in de dalen ligt. April is ondanks de warme start hard op weg om op deze manier te eindigen als een erg koude maand.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...