Troebele luchten door Saharazand

Galzig gistermiddag

Troebele luchten door Saharazand

Gistermiddag stroomde al bizarre beelden vanuit Oosterijk binnen. Saharazand zorgde voor troebele luchten maar ook voor stoffige taferelen in vooral Vorarlberg en Tirol. Ook vandaag en morgen hebben we te maken met veel saharazand in de lucht.

Vandaag hebben we wel te maken met een tweedeling. In het westen kan de zon doorbreken en blijft het droog, maar door de aanwezigheid van saharazand krijgt de zon amper een kans. Vanaf het Salzburgerland en Karinthie oostwaarts ligt een storing. Hier regent het van tijd tot tijd, de regen is hier gemengd met het Saharazand. Hierdoor kan de sneeuw wat viezig gaan ogen en worden de condities stroef. De middagtemperatuur komt uit op 18 graden in Bludenz en Innsbruck tot 11 graden in Wenen. De vorstgrens ligt rond de 2600 meter, de sneeuwgrens zakt in het oosten soms tot 1800 meter.

Ook morgen zorgt Saharazand voor troebele luchten. De storing in het oosten is weggetrokken en eigenlijk zou overal een zonnige dag volgen. De meeste weerapps zullen dan ook veel zoniconen laten zien. Maar waarschijnlijk gaat dit tegenvallen. De lucht raakt nog iets meer verzandigd van het stof uitkomstig uit de Sahara. De zon moet dus haar best doen om hier doorheen te breken. Afhankelijk van de instraling wordt het in de dalen 10 tot lokaal 21 graden. De vorstgrens ligt opnieuw rond de 2600 meter.

Klik op de afbeelding om de animatie te laten lopen

Vrijdag raken we het Saharazand en -stof langzaam aan kwijt. De stroming draait het kaiserwetter komt terug. Vooral het weekend belooft mooi te verlopen met veel zon en eindelijk weer heldere luchten. Dit door de komst van een hogedrukgebied ten noorden van de Alpen.

Na het weekend stroomt ook opnieuw weer zachtere lucht binnnen. Het blijft voorjaarsachtig, dus lekker in de ochtend skien en in de middag in de zon (terras) al dan niet met strandstoel.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Corona Reis Certificaat vanaf 17 feb 2022

Oostenrijkse Winkel grote banner

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×