Tropenweer in Oostenrijk met plaknachten

Wellicht dat het weerbeeld maar ook de weersverwachting een beetje saai begint te worden. Nogmaals geen grootschalige veranderingen in het weer patroon en het tropenweer houdt aan. Het is zinderend heet in Oostenrijk. En om maar niet steeds in de herhaling te vallen met weerkaarten ga ik maar gelijk door naar de verwachting zelf.

Morgen starten we de dag niet overal gelijk strakblauw, en dat is even wennen na zoveel mooie ochtenden. Lokaal valt er een buitje maar verder schijnt afwisselend de zon. In de loop van de ochtend volgen een paar uurtje met meer zonneschijn. Dan opnieuw sterk oplopende temperaturen, maar niet zo idioot heet als de voorgaande dagen. Meest 30 tot 34 graden. In de middag ontstaan er verspreid over het land stapelwolken die uitgroeien tot onweersbuien. Tijdens onweer komt het tot wateroverlast, hagel, windstoten en meer overlast. Toch zullen er ook genoeg plaatsen zijn waar het droog blijft. In de avond storten de buien in elkaar en wordt de opbouw van de atmosfeer weer wat stabieler.

Vrijdag is het tropenweer weer ongehinderd terug. Na het oplossen van een enkele mistbank warmt het weer snel op. Hoge temperaturen met 31 tot 36 graden, de 36 in Oost-Oostenrijk. Daarbij veel zon. In de middag weet een enkele stapelwolk uit te groeien tot een onweersbui.

Het weekend verloopt extreem heet, met veel zon en idioot hoge temperaturen. Daarnaast kan de aanhoudende droogte voor problemen zorgen. Smeer je goed in want in de bergen kan de UV index over de 12 schieten! Daarbij is het tropenweer compleet als we temperaturen tussen de 31 en 38 graden hebben, mogelijk nog iets warmer. 40 verwacht ik nergens. In de namiddag op beide dagen kans op een enkele flinke onweersbui. Grootste kans hierop in Zuidelijk Oostenrijk. Echter op de meeste plaatsen droog.

Na het weekend zien we vooralsnog geen verandering. Wel wordt het minder heet en wat onstabieler, de kans op onweer wordt groter.

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...