Tropisch en waar vallen de onweersbuien?

Tropisch, het ontbreekt momenteel even aan een sturend weersysteem voor Oostenrijk. Tenminste aan de grond treffen we vandaag geen sturend systeem. Alleen als we op de hoogtekaarten kijken zien we dat de stroming tamelijk westelijk is. Hierdoor is het redelijk rustig weer in Oostenrijk met weinig wind en aangename temperaturen. Maar dit blijft niet zo.

Vandaag start de dag zonnig. Al trekken er deze ochtend ook flinke velden met sluier wolken van west naar oost over. Hierdoor kan de zon tijdelijk wat fletser schijnen. Met de zon loopt de temperatuur snel op naar 25 tot 30 graden, de 30 in het westen. In de middag ontstaan vervolgens stapelwolken welke rondom de hoofdkam uitgroeien tot enkele onweersbuien. Verder is het prachtig zwembadweer. In de late namiddag kunnen er op meerder plaatsen enkele korte onweersbuitjes ontstaan. Grootste kans hierop in heel Karinthië en Stiermarken, de dalen rondom de hoofdkam maar ook het Tiroler Unterland. Veel of zeer zwaar onweer wordt hier gelukkig niet verwacht. Elders verloopt de avond nog lang aangenaam en zonnig.

Morgen hebben te maken met meer wolkenvelden. In de ochtend ontstaan al stapelwolken maar trekken er ook wolkenvelden over. Verder is het onveranderd warm met middagtemperaturen tussen de 24 en 28 graden. Echter in de middag zullen er op veel plaatsen onweersbuien ontstaan. Vooral de zuidelijke deelstaten krijgen pittige buien met hagel en windstoten. Ook wolkenbreuk is mogelijk. Vanuit het westen volgt later in de middag drogere lucht waardoor het oa in Vorarlberg en Tirol wel meevalt met de buien. Hier kan na een ochtend en voormiddag met meer wolken en een enkel buitje, later in de middag de zon weer flink doorbreken.

Vrijdagochtend is er veel bewolking in noord Oostenrijk. In Duitsland zijn tijdens de nacht enkele buien ontstaan welke in de ochtend over noord Oostenrijk trekken. Hierna volgen een aantal droge uren met ook zonnige momenten. Het wordt dan gelijk zwoel en benauwd. In de middag ontstaan verspreid over heel Oostenrijk weer nieuwe regen- en onweersbuien. Het wordt eventjes niet meer zo warm als de voorgaande dagen.

Zaterdag zorgt een aansturend lagedrukgebied boven de Britse eilanden voor de aanvoer van warme lucht in Oostenrijk. Het is zonnig en heet met op veel plaatsen ruim 30 graden (tropisch). In de namiddag en avond kan het in Vorarlberg en Tirol flink onweren.

Zondag start de dag waarschijnlijk ook zonnig en heet. In de middag op meer plaatsen onweer.

Na het weekend volgt een stabiel hogedrukgebied waardoor de kans op onweer volledig wegzakt. Ook draait de wind naar het zuiden en stroomt zeer hete lucht Oostenrijk binnen. Eerst wordt het nog 30 tot 35 graden, later in de week is zelfs 37 weer mogelijk (tropisch)

Jeroen Elferink

Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE
Klik hier voor de mobiel versie

Summit Travel Grote Banner

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht