Tropisch heet, vanaf morgen ook onweer

Brantalm Brixen im Thale gistermiddag

Tropisch heet, vanaf morgen ook onweer
Het is momenteel tropisch heet in Oostenrijk met veel ruimte voor de zon en droge condities. Ook de komende tijd blijft het erg warm en vaak tropisch heet. Maar vochtigere lucht is onderweg naar het Alpenland. Hierdoor stijgt vanaf morgen de kans op onweer en buien.

Vandaag is er van grootschalige onweerskansen nog geen sprake. De donderdag start zonnig en overal stijgt de temperatuur snel. Vanmiddag zien we uiteindelijk middagtemperaturen van ruim 32 tot 36 graden. Regionaal kan het in het Inntal of Rheintal zelfs 37 graden worden. Maar halverwege de middag ontstaan ook enkele stapelwolken. Tegen de avond kan zeer lokaal een stapelwolk uitgroeien tot een warmte onweersbui. Maar deze kans is wel klein, toch niet helemaal uitgesloten. Als het zover komt dan is dat in Tirol of Karinthië.

Komende avond en in de nacht naar vrijdag trekt de warmste bel met lucht over Oostenrijk. In windstille dalen kan het onder een helder hemel snel afkoelen naar 15 graden of lager. Maar er zijn ook dalen waar de wind blijft waaien, hier blijft het boven de 20 graden!


Morgenochtend is het op een enkele veld met altocumulus bewolking na opnieuw erg zonnig. Opnieuw wordt het snel tropisch heet met temperaturen die oplopen naar 30 tot 35 graden. Maar halverwege de dag ontstaan op grotere schaal stapelwolken. Dit komt doordat een koufront met vochtige lucht dichtbij Oostenrijk komt te liggen. Uiteindelijk vallen er later op de middag en tegen de avond enkele stevige regen- en onweersbuien in vooral Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Hierbij is kans op hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Elders blijft het nog tot de avond droog, waarna onweer in de avonduren kan overtrekken.

Zaterdag ligt deze storing stationair over Oostenrijk. Verspreid over de dag vallen er buien, vooral in het oosten ook met onweer. Daarbij is het een stukje koeler met maxima tussen de 26 en 30 graden.

Vanaf zondag blijft het dagelijks tropisch heet. Maar iedere dag ontstaan er wel enkele regen- en onweersbuien. Ook is het niet enkele dag stralend zonnig. Toch blijft de algemene weerindruk perfect en warm.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...