Tropisch met soms wat onweer


Tropisch met soms wat onweer

Vandaag heeft tropisch warme lucht Oostenrijk bereikt. Het is vandaag dan ook flink zonnig en erg warm voor medio mei. Met een zuidwestenwind in combinatie met veel zon stijgt de temperatuur vrij vlot. Uiteindelijk komt de temperatuur vanmiddag uit op 27 tot 31 graden. Daarbij zien we de 30 en 31-ers vooral in de westelijke helft van het land. Gedurende de dag ontstaan er wel een paar stapelwolken, maar de kans op een bui of onweer is vrij klein.

Vanavond blijft het in de lagere dalen en stedelijke gebieden nog lang aangenaam, uiteindelijk koelt het komende nacht onder een heldere hemel af naar 15 tot 10 graden.


Morgen start de dag opnieuw flink zonnig. Maar aan het eind van de ochtend ontstaan al wel weer de eerste stapelwolken. Het blijft nog tot ver op de middag droog en relatief mooi weer, de temperatuur komt opnieuw uit op waarden rond de 30 graden. Echter vanaf de tweede middaghelft zien we enkele stapelwolken uitgroeien tot pittige buien met onweer en hagel.

De verschillen tussen sommige dalen en deelstaten kunnen groot zijn want met buien blijft het altijd lastig voorspellen waar ze wel en niet ontstaan. Het kan dus best zijn dat het de halve middag hoost met onweer en veel regen. Maar er zijn ook dalen waar het meevalt. Donderdag  zal vrij zonnig en warm verlopen.

Vrijdag stroomt iets koelere en vochtigere lucht binnen als een zwak koufront passeert. Hierdoor zien we wel minder grote verschillen binnen Oostenrijk want overal zijn buien mogelijk, wel zijn de buien minder pittig. De temperatuur stijgt toch nog naar de 23 tot 26 graden tussen de buien door.

Het weekend verloopt vriendelijk met een mix van wolkenvelden en veel zon. Zaterdag ligt de temperatuur rond de 22 of 23 graden, zondag zijn er weer zomerse waarden te verwachten.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

St Johann in Tirol Banner Zomer 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...