Vandaag tropisch, morgen een regendag

Vandaag tropisch, morgen een regendag

Vandaag kan men beter de schaduw opzoeken, net als tijdens het weekend. Maar morgen hebben we de schaduw niet nodig, er volgt namelijk een regendag. Dat is alweer even geleden want het is al wekenlang warm zomerweer. Gelukkig is het slechts 1 regendag, het mooie weer keert snel terug.


Vanmorgen schijnt de zon volop, met name langs de gehele noordkant. Echter komen er ook dikkere wolkenvelden in het oosten en Steiermarken voor. Het blijft tijdens de ochtend droog en de temperatuur stijgt razendsnel, rond het middaguur liggen de kwikstanden veelal tussen de 25 en 29 graden. Vanmiddag stijgt de temperatuur verder naar 30 tot 34 graden en blijft het lange tijd flink zonnig. Met maar weinig wind is een plekje in de schaduw geen overbodige luxe. Maar halverwege de middag ontstaan er ook stapelwolken, en een enkele stapelwolk weet uit te groeien tot een regionaal fikse onweersbui. Hierbij is kans op hagel en wateroverlast. Toch blijft het op de meeste plaatsen droog en vrij zonnig.

Vanavond lossen de meeste buien op en is het overal weer droog. Maar in de nacht neemt de kans op een regen- of onweersbui in Vorarlberg juist weer toe. Dit komt door een koufront waar we morgen mee te maken krijgen.

Een koufront brengt een regendag morgen

Morgenochtend trekt dit koufront door naar centraal Oostenrijk. Hierdoor is het in de westelijke en centrale helft al in de ochtend bewolkt en volgen er buien en later regen. Hier wordt het een echte klassieke regendag. Maar in het oosten schijnt de zon nog voor het koufront uit. Hierdoor zien we grote temperatuurverschillen tussen Vorarlberg en Oberosterreich, namelijk van 17 graden in het westen tot nog 34 graden in het oosten. Uiteindelijk volgt in het oosten ook de afkoeling met regen- en onweersbuien. De middag verloopt dus op de meeste plaatsen nat en druilerig. Daarbij is het in het westen uitgesproken koel met middagtemperaturen onder de 20 graden.

Morgenavond trekt het koufront door richting Hongarije en bereiken opklaringen Oostenrijk. Tegelijkertijd bouwt zicht een nieuw hogedrukgebied op, die voor een mooi weekend zorgt.


Het weekend verloopt op beide dagen droog en zonnig. Zaterdag stijgt de temperatuur naar 27 tot 29 graden, zondag wordt het op uitgebreide schaal tropisch. Toch zal er geen nieuwe hittegolf volgen, na het weekend volgt helaas een gestage afkoeling als de wind naar het noorden draait.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×