Tropisch nazomeren maar soms ook onweer

Een massief hogedrukgebied boven west en centraal Europa zorgt momenteel voor een flinke weersverbetering. Storingen afkomstig vanaf de oceaan worden door dit systeem gedwongen af te buigen richting Scandinavië. Hierdoor is het de komende tijd warm tot tropisch nazomerweer in Oostenrijk. Klimatologisch gezien komen we met september inzicht in een fase terecht waarin de hoogzomer voorbij is en de gemiddelde temperatuur alweer daalt. Gelukkig is dit dus de komende tijd niet het geval.

Vandaag starten we de dag met brede opklaringen. Eventuele mistbanken en nevel lossen snel op. In het westen drijven al wel soms hogere wolkenvelden over. Verder warmt het snel op naar 25 tot 28 graden. In de middag ontstaan stapelwolken welke her en der in de bergen zullen uitgroeien tot buien. Sommige buien bevatten hagel of onweer. Toch worden er geen echt zware buien verwacht. Grootste kans op de buien rondom de hoofdkam, in het flachland en het zuiden blijft het zo goed als droog.

Komende avond storten de buien na zonsondergang snel in. Tijdens de nacht volgen er brede opklaringen. In de Alpendalen koelt het het hardst af, het kwik kan onder de 10 graden duiken. In de grotere steden blijft het boven de 15 graden.

Morgen zijn er tijdens de ochtend brede en zonnige opklaringen. Toch trekken er ook een aantal velden met sluierwolken over. De algemene indruk is vriendelijk. De temperatuur stijgt vlot en op veel plaatsen is de 30 graden alweer mogelijk. Toch ontstaan er gedurende de middag stapelwolken welke opnieuw zullen uitgroeien tot enkele lokale buien. De kans op onweer is daarbij groter dan vandaag. Opnieuw zullen er grote gebieden zijn die het droog en zonnig houden, vooral het flachland en zuiden.

Tijdens het weekend volgt een herhaling met in de ochtend en voormiddag veel zon. De lucht wordt wel warmer en in het oosten komt de 35 graden grens inzicht. Hier blijft het ook nagenoeg droog en flink zonnig. Maar in de bergen zijn zowel zaterdagmiddag als zondagmiddag enkele stevige buien mogelijk. Vooral zondag verwachten we op een iets uitgebreidere schaal enkele zware onweersbuien. Daarbij is kans op hagel en wateroverlast. Vooral de harde windstoten tijdens buien die op zondag mogelijk zijn flink, tot 90km/u. Voor de buien uit is het gewoon prachtig zomerweer.

Na het weekend stabiliseert de situatie gelukkig. De buienkans neemt af en de lucht is ook droger. Hierdoor voelt de lucht wat minder benauwd of drukkend aan. Met dagelijks temperaturen rond of boven de 30 is het genieten.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Werken in Oostenrijk banner

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht