Vandaag tropisch, nieuwe week wisselvallig en koel

Oostenrijk Weerfoto 10 aug 2019

Oostenrijk gisteren gezien vanuit de ruimte. De verschillen tussen west en oost waren bijzonder groot. Een koufront schampte Oostenrijk en veroorzaakte dikke wolkenvelden en buien in onder ander Vorarlberg, Tirol en Salzburg. Richting het oosten bleef het nog voor het front uit heet en zonnig. Maar gelukkig was het koufront niet heel actief, dat was gisteren in de Benelux wel anders. Op ditzelfde koufront ontstonden daar namelijk twee tornado´s, de 1e in Luxemburg stad en een 2e in Amsterdam. Dat is gelukkig Oostenrijk bespaard gebleven. En we hebben goed nieuws want vanmiddag is het op de meeste plaatsen flink zonnig en heet.

Deze ochtend hebben we op veel plaatsen nog te maken met wolkenvelden of hochnebel. Lokaal is de bewolking zelfs nog dik genoeg voor een laatste regenbui. Later deze ochtend zorgt de zon ervoor dat de meeste wolkenvelden wegbranden. Maar helaas gaat dit niet overal volledig gebeuren. Vanmiddag hebben we dan een vriendelijke mix uit stapelwolken en flink zonnige momenten. Bij een aansterkende föhn warmt het goed op. Het wordt zelfs heet met 29 tot 33 graden.

Vanavond en vannacht zijn er in Vorarlberg en noord Tirol enkele onweersbuien mogelijk. Elders verloopt de avond en nacht helder en warm. In vele dalen komt het kwik maar moeizaam onder de 20.

Morgen zien we opnieuw een tweedeling in Oostenrijk. In het uiterste oosten en zuiden blijft het de hele dag nog flink zonnig en heet. Hier verwachten met een harde föhn wind de climax van de warmteuitbraak. In de hoofdstad kan het 36 of 37 graden worden. Maar vanuit het westen volgt een koufront met felle en zware buien. Tijdens de ochtenduren is het op veel plaatsen nog droog maar de bewolking neemt al snel toe. Later ontstaan er verspreid enkele zware buien mogelijk met onweer. Wateroverlast in sommige dalen is mogelijk. De temperatuur blijft tijdens deze buien ook flink achter, meest rond of onder de 20 graden. Deze buien trekken uiteindelijk oostwaarts en activeren verder. In het Salzburgerland, Niederösterreich en Oberösterreich verwachten we dan ook de zwaarste onweersbuien. Lokaal kan het hier flink spoken met hagel en windstoten. Grote verschillen binnen Oostenrijk dus.

In de avond trekt het front oostwaarts en krijgen ook de gebieden die droog zijn gebleven hun portie neerslag. Tijdens de nacht volgen er vanuit het westen opklaringen.

Dinsdag start de dag nog vriendelijk met een open weer type. Maar al snel ontstaan er stapelwolken welke zullen uitsmeren. De bewolking krijgt de overhand en uit deze bewolking is een enkele lichte regenbui mogelijk. Het is koel met in het westen temperaturen tussen de 16 en 21 graden. In het oosten is het nog milder met langs de Hongaarse grens nog 26 of 27 graden. Echter zijn dit de maximumtemperaturen die we in de ochtend al halen. In de middag is het hier ook een fractie koeler.

De lange termijn
laat wisselvallig en koel zomerweer zien. Langzaam lijkt de klad erin te komen met geregeld storingen en neerslaggebieden. Pas in het weekend kan het weer warmer worden maar tegelijkertijd zien we ook actieve storingen met onweersbuien ontstaan. Nee de hoogzomer is er helaas wel een beetje vanaf… Geniet er dus vandaag van!

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht