Tropisch warme lucht en onweersbuien

Oostenrijk ligt aan de warme kant van de straalstroom, maar een schampend front zorgt voor onweersbuien

Tropisch warme lucht en onweersbuien

De komende dagen is de lucht nog altijd tropisch warm maar ook vochtig, zo nadert een front vanuit het noorden. Hierdoor stijgt kans op onweersbuien flink. Maar ook is de lucht erg zwoel en kan het drukkend aanvoelen.


Vanmorgen beginnen we nog veel ruimte voor de zon. Afgelopen nacht was het vrij warm voor medio mei met in stedelijke gebieden temperaturen die boven de 15 graden bleven. Hierdoor heeft de temperatuur al een voorsprong en rond het middaguur is het vrijwel overal warmer dan 25 graden. Ondertussen ontstaan er ook stapelwolken en deze stapelwolken zullen vanmiddag uitgroeien tot enkele stevige onweersbuien. Vooral vanaf de tweede middaghelft kunnen er een aantal stevige buien tot ontwikkeling komen waarbij kans op hagel en veel neerslag in korte tijd is. Tussen de buien door schijnt de zon en door de warme lucht stijgt de temperatuur naar soms tropische waarden.

Vanavond blijft de kans op flinke buien in vooral het noorden en oosten nog lang bestaan. In de berggebieden wordt het al wel snel droger en in de nacht klaart het overal op. Daarbij ontstaat wel gemakkelijk wat mist of nevel.

Morgen leeft de buiigheid meer op als een front stabiel over Oostenrijk ligt. Al in de ochtend ontstaan stapelwolken welke uitgroeien tot enkele buien. De kans op onweer en hagel is opnieuw groot maar wel minder dan vandaag. Tussen de buien door wordt het ook iets frisser met maxima rond de 25 graden.

Zaterdag en vooral zondag wordt de lucht weer droger van opbouw. Met veel zon zien we opnieuw tropische temperaturen, waarschijnlijk breekt de 1e hittegolf van het seizoen aan. En dat is toch wel bijzonder vroeg in het jaar.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Van Beeck tenten

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht