Tropisch Pinksterweekend met onweer

Liggen we dit Pinksterweekend in het zwembad?

Tropisch Pinksterweekend met onweer
Het Pinksterweekend staat voor de deur en wordt het dit jaar een weekend met tropisch weer en redelijk wat ruimte voor de zon? Maar het is niet enkel warm en zonnig, dagelijks en vooral vanaf zondag zijn er felle buien mogelijk met onweer. Het wordt dus niet enkel aan het zwembad liggen.

Vanmorgen komen er brede wolkenvelden voor in Oostenrijk, regionaal kan er een spatje regen vallen. Maar in de loop van de ochtend breekt de zon vaker door en wordt het vrijwel overal droog. Vanmiddag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, op de meeste plaatsen blijft het zo goed als droog. Maar rondom de hoofdkam kan alsnog een bui met lokaal onweer tot ontwikkeling komen. Het is daarbij aan de warme kant voor begin juni met maximumtemperaturen tussen de 24 en 28 graden.


Morgen draait de wind naar het zuiden en loopt de temperatuur nog enkele graden extra op. Vooral de ochtend verloopt zonnig en vriendelijk, daarmee begint het Pinksterweekend goed en tropisch. Maar vanaf de tweede middaghelft doemen in de westelijke deelstaten opnieuw flinke regen- en onweersbuien op. Vooral aan de grens met Duitsland kunnen deze buien zwaar uitpakken met wateroverlast, hagel en veel bliksem in korte tijd.


Zaterdag is de atmosfeer een stuk rustiger dan de vrijdag. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en vooral de zon heeft dit keer de overhand. Met maar weinig wind en nog altijd de aanwezigheid van de warme luchtsoort wordt het op uitgebreide schaal tropisch warm. Kortom de 30 graden wordt op veel plaatsen gehaald. Slechts regionaal en in het oosten kan het in de loop van de middag tot een onweersbui komen, maar de buien zijn minder heftig en op de meeste plaatsen blijft het droog. Hierdoor is het perfect zwembadweer.


Zondag nadert een thermisch lagedrukgebied vanuit Frankrijk Oostenrijk. De ochtend verloopt zoals we inmiddels al gewend zijn zonnig en droog. Opnieuw stijgt het kwik snel, maar in de middag volgen opnieuw stevige onweersbuien vanuit het Westen. Maandag en daarmee de laatste dag van het Pinksterweekend ligt dit thermisch laag boven Oostenrijk en is het sterk wisselvallig met regenbuien en bewolking. Ook is het daarbij een heel stuk koeler.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Cityhouse Flipside Groot Banner

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...