Tropisch warm met soms onweer

Tropisch warm met soms onweer

Een lagedrukgebied met de kern nabij London zorgt vandaag voor veel wind en buien in Nederland maar aan de juiste kant van het frontensysteem bevindt zich Oostenrijk. Vanuit het zuiden wordt subtropische lucht voor het koufront uit gestuwd richting het noorden. De lijwerking van de Alpen zorgt er nog eens voor dat het erg warm wordt. Maar met een frontensysteem zo dichtbij neemt ook de kans op onweer snel toe.

Vandaag schijnt de zon flink en slechts af en toe trekken er hogere sluierwolken over. De temperatuur stijgt vanmiddag naar maximaal 30 tot 34 graden, lokaal kan het nog warmer worden door de aantrekkende föhnwind. Tijdens de tweede middaghelft stijgt de kans op een flinke onweersbui in Vorarlberg en de noordelijke delen van Tirol. Deze buien zijn gekoppeld aan het koufront dat in de buurt ligt. Later tijdens de avond is er ook kans op een onweersbui in Salzburg en Oberösterreich. Tijdens onweer is er kans op hagel en zware windstoten.


De komende dagen, in ieder geval tot donderdag, blijft het koufront min of meer stationair over Zwitserland trekken. Hier wordt wateroverlast verwacht want er kan gemakkelijk 100 tot 140 mm in 48 uur tijd vallen. Vorarlberg kan hier helaas soms een vlaag van mee krijgen. Morgenochtend regent het bijvoorbeeld ook in het Rijndal stevig door, maar oostwaarts schijnt de zon alweer en stijgt de temperatuur naar 30 graden in Innsbruck tot zelfs 35 in Karinthië en Wenen. Tijdens de middag ontstaan enkele regenbuien aan vrijwel de hele noordkant, maar tot zware buien met onweer komt het eigenlijk vrijwel nergens.

Donderdag activeert het front over de westhelft. In Vorarlberg en Tirol vallen stevige regenbuien, soms met onweer. Op de flanken zijn de zwaarste buien mogelijk, dit zal waarschijnlijk in Karinthië en Salzburg het geval zijn. Verder oostwaarts blijft het zonnig en hier stijgt de temperatuur zelfs naar 38 graden. Daarmee is het 20 graden warmer dan in het regenachtige Vorarlberg.

In de meerdaagse verwachting is het verschil tussen oost en west goed zichtbaar:

Vorarlberg

Wenen

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

ChaletsPlus Banner Groot

Cityhouse Flipside Groot Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...