Tropisch warm met soms flinke onweersbuien

Het ontbreekt deze (voor)zomer eigenlijk nog aan een lange periode met stabiel zomerweer. Gemiddeld hebben we vaak nu al wel een periode van soms 1 of 2 weken gehad met veel zon en weinig tot geen neerslag. Dit jaar is dat helaas nog niet voorgekomen. Al mogen we deze juni zeker niet klagen, want bijna dagelijks werd het wel ergens tropisch of zomers warm. Maar de onweersbuien blijven maar terugkeren. En ook de komende tijd is er helaas nog geen zicht op stabiel zomerweer.
Ten noorden van Oostenrijk ligt momenteel een hogedrukgebied, maar deze is niet standvastig. Ten westen van het Iberisch schiereiland volgt alweer een lagedrukgebied. En deze zorgt voor de stuwing van nieuwe warme maar ook vochtige lucht richting Oostenrijk.

Vandaag is het ondanks alle invloeden relatief rustig weer. De zon schijnt deze ochtend op de meeste plaatsen uitbundig. Toch ontstaan er diverse stapelwolken waarvan enkele uitgroeien tot buien. Omdat er weinig dynamiek in de lucht zit zal er waarschijnlijk geen onweer inzitten. Opnieuw niet koud met temperaturen lokaal opnieuw tropisch.

Morgen wordt het warmer. Op uitgebreide schaal tropisch warm. Maar de lucht is ook weer een fractie onstabieler en de kans op enkele onweersbuien groter.

Woensdag een kopie van morgen. Vergelijkbaar verloop van de dag. Ochtend zonnig, middag stapelwolken en enkele onweersbuien. Temperaturen opnieuw iets boven de 30 graden. Donderdag worden er fellere onweersbuien verwacht op een afgezwakt koufrontje.

Als we op de langere termijn vooruit kijken zien we dat de kans op een nieuwe golf met extreme hitte vanaf zondag groeit. De berekening hierboven is wel echt een absurde uitbijter. De transporttemperatuur op 1500 meter hoogte ligt in Oostenrijk dan op bijna 30 graden. Op deze hoogte is nog nooit 30 graden gemeten in Oostenrijk. In de dalen is dan 40 graden mogelijk. Maar dat gaat niet gebeuren. Koud wordt het in ieder geval niet.

Jeroen Elferink

Alpen Reizen

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht