Een tropisch weekend opkomst

Situatie vanmiddag op de Europese kaart

Er wacht een tropisch weekend op ons met hoge temperaturen en veel zon. Als we kijken op de Europese weerkaart voor vanmiddag zien we direct waarom het zo warm gaat worden. Een actieve depressie trekt namelijk richting de Britse Eilanden en stuwt voor haar koufront uit hete lucht afkomstig uit Afrika richting Oostenrijk. De voorste begrenzing van deze lucht soort (gemarkeerd met een warmtefront) bereikt deze middag Vorarlberg in de vorm van sluierbewolking.

Maar vandaag zitten we nog in een iets wat koelere luchtsoort. In de ochtend trekken wolkenvelden over en verspreid valt er een enkele lichte regenbui. Vanmiddag trekken deze buien naar het oosten en activeren hier nog wat. Lokaal is een klap onweer mogelijk. Verder zijn er vanmiddag brede opklaringen. In het westen en zuiden verloopt de middag zelfs flink zonnig met slechts een paar vriendelijke stapelwolken. In de namiddag trekken er wat dikkere sluierwolken Vorarlberg binnen. Het wordt van oost naar west 23 tot 25 graden.

Vanavond en vannacht klaart het breed op en is het droog. Slechts op hoogte trekken er wat sluierwolken over. Het is wel een frisse nacht met 12 tot 7 graden.

Morgen liggen uitlopers van het warmtefront over Oostenrijk. Hierdoor trekken er geregeld velden met sluierbewolking over. Tussen de dunne en hoge wolkenvelden door schijnt de zon soms al flink. Al kan de hoge bewolking in de namiddag wat dikker worden. Al met al is het een vriendelijke en warme dag. In de Alpendalen blijft het kwik rond de 26 of 27 graden steken. Maar in het zuiden en oosten kan de 30 graden al gepasseerd worden. Hier is het dus al echt zwembadweer.

Zondag ligt de bel met heette lucht precies over Oostenrijk. Samen met een aansterkende föhn wordt het 29 tot 34 graden. Perfect zwembadweer.

In de avond kan een lokale onweersbui vallen, in de nacht volgt een actief koufront met veel neerslag.

Het koufront lijkt vast te lopen op de Oostenrijkse Alpen. Het is daardoor langere tijd koel met soms vele regenbuien. Mogelijk dat dinsdag of woensdag de sneeuwgrens ook eventjes tijdelijk zakt naar 2600 of 2500 meter waardoor het hooggebergte even wit wordt.

Vanaf eind volgende week knapt de boel eindelijk een beetje op. Mogelijk gaan we een periode met mooi nazomerweer tegemoet.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Golfclub Kitzbüheleralpen Westendorf

Mesnerwirt Westendorf Zomer

Mesnerwirt Westendorf Winter

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht