Tropische atmosfeer wordt alsmaar onstabieler

Tropische atmosfeer wordt alsmaar onstabieler

Het is momenteel prachtig zomerweer in Oostenrijk, met veel ruimte voor de zon en hoge temperaturen. Vooral de komende 3 dagen is het uitgesproken heet met tropische temperaturen. Maar de atmosfeer wordt ook steeds onstabieler en daardoor neemt de kans op zwaar onweer ook toe. Dan hebben we het niet over een paar buien maar echt zwaar zomers onweer met mogelijk noodweer.

De wind draait in Oostenrijk naar het zuiden door een hogedrukgebied boven Polen. Tropische lucht bereikt Oostenrijk

Vandaag is van noodweer nergens sprake, de ochtend verloopt rustig en zonnig. In de loop van de dag ontstaan een paar stapelwolken maar het blijft vrijwel overal droog. Alleen in delen van Karinthië of het Salzburgerland kan een lokale bui tot ontwikkeling komen. Daarbij loopt de temperatuur op naar hoge waarden voor mei, het kan 24 tot 29 graden worden. Lokaal is het al tropisch warm.


Morgen volgt zonniger en stabieler weer in heel Oostenrijk. De kans op buien is vrijwel nihil en van opkomst tot ondergang schijnt de zon flink. Daarmee verloopt de donderdag prachtig en lijkt het eerder op een zomerdag in juli of augustus dan een lentedag in mei. Het zwembad zou dan ook zeker geen straf zijn met maximumtemperaturen die de 30 graden (ruim) aantikken.

De avond en nacht naar vrijdag verlopen droog en helder, het blijft nog lang zwoel.

Hoge CAPE waarden (Convective Available Potential Energy, graadmeter voor zwaar onweer) in de atmosfeer vrijdagnamiddag

Vrijdag volgt de meest tropische dag van de week. De zon schijnt opnieuw uitbundig maar een storing vanuit het westen komt dichterbij. Het kan eerst nog ruim 30 tot zelfs lokaal 34 graden worden, ongekend warm voor mei. Tegen het eind van de middag volgen in Vorarlberg de eerste stevige regen- en onweersbuien. Deze buien trekken in de avond van west naar oost over Oostenrijk. Hierbij kan het echt tot noodweer komen met windstoten van meer dan 100 km/u, grote hagelstenen en wateroverlast.

Zaterdag valt nog een bui maar is de lucht ook een stukje koeler, maxima liggen tussen de 21 en 26 graden. Zondag kan opnieuw tropische lucht Oostenrijk aandoen gevolgd door onweer. De nieuwe week verloopt vrij warm maar wisselvallig.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Van Beeck tenten

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...