Zaterdag tropische föhnstorm in de bergen

Aankomende zaterdag aan het zwembad liggen wordt geen straf!

Zaterdag tropische föhnstorm in de bergen

Vanmorgen start de dag bewolkt en op veel plaatsen regent het nog flink door. Afgelopen nacht is er al veel neerslag gevallen met zelfs lokale wateroverlast. De komende uren zal dit vooral nog het geval kunnen zijn in de oostelijke en noordelijke deelstaten. In de loop van de ochtend wordt het vrijwel overal droog. Echter vanuit Duitsland volgt een volgend gebied met buien die tijdens de middag vooral Vorarlberg en Tirol aandoet. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon en het de temperatuur blijft aan de frisse kant met 16 tot 20 graden.

Vanavond wordt het langzaam droger en komende nacht zijn er enkele opklaringen. Opnieuw kan wat nevel of mist ontstaan en het koelt af naar 10 tot 15 graden. In sommige Alpendalen kan het nog wat koeler worden met 6 tot 8 graden, brrr…

Morgen volgt een vriendelijke zomerdag met vooral in de ochtend veel ruimte voor de zon. Gedurende de dag trekken enkele stapelwolken en wolkenvelden over. Verspreid is een bui mogelijk, maar de droge perioden houden de overhand. De temperatuur gaat al de lift in en bereikt waarden tussen de 23 en 26 graden. Kortom een prima zomerdag!

Synoptische setting zaterdagmiddag. Op 1500 meter stijgt het kwik naar 22 graden in Tirol! Voor deze hoogte bijzonder warm

Zaterdag hebben we te maken met een bijzonder weersetting. In de constante milde west stroming zit een bel met lucht afkomstig uit de subtropen. Oostenrijk krijgt een korte veeg mee van de hitte die onder andere zuidoost Europa in haar greep houdt. Tijdens deze hitte-boost komt ook nog eens een föhnstorm te staan met windstoten van 80 tot 120 km/u in de bergen en bekende föhn-dalen.


In de ochtend schijnt overal de zon flink en de temperatuur gaat flink de lucht in. Rond het middaguur is het al rond de 30 graden in de westelijke deelstaten. Uiteindelijk stijgt het kwik tijdens de middag naar 30 tot 34 graden in Tirol en het Salzburgerland. Elders is het ook (tropisch) warm. Tijdens de middag overheerst ook de zon maar trekken ook enkele dikkere sluierwolken over waarmee de zon soms wat moeite heeft. Tegen de avond volgt uiteindelijk een actief koufront in Vorarlberg met pittige regen- en onweersbuien. Dit koufront trekt in de avond en nacht van west naar oost over.

Zondag is het een stuk koeler als we weer in de oceaanlucht terecht komen. Wolkenvelden, zon en enkele buien wisselen elkaar af. Maar na het weekend volgt een periode van een aantal zeer mooie en warme zomerdagen. Eindelijk is er zicht op een periode met stabiele weer!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Langs deze weg willen we onze lezers ook een leuke aanbieding laten zien voor als je bijvoorbeeld niet naar Oostenrijk zou gaan. Je kunt dit sup-board overigens zeker gebruiken op de meren van Oostenrijk. 

We hebben nog een aantal sup-boards gezien die voor een vriendenprijs te koop zijn. Normaal gesproken kost deze sup € 360,- nu € 294,95 + een gratis waterdichte zak om mee te nemen op de SUP! t.w.v. €19,99 euro

Heb je interesse klik dan HIER.

2117 Sup banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht