Tropische hitte onderweg naar Oostenrijk

Zwembad Badewetter Brixen im Thale
Tropische hitte onderweg naar Oostenrijk
Net als in de rest van west en centraal Europa wordt het de komende tijd ook erg heet in Oostenrijk. Tropische hitte afkomstig uit Marokko en Spanje zijn onderweg. Vandaag wordt het al ruim 30 graden, maar vanaf dinsdag komt de tropische hitte echt opgang. We gaan temperaturen zien die richting de 37 of zelfs 38 graden. Nog geen recordwaarden maar wel erg heet voor Oostenrijk. Daarbij schijnt de zon uitbundig.

Vanmorgen beginnen we met flinke opklaringen en veel ruimte voor de zon. Enkel in het uiterste oosten en noorden komen iets meer wolkenvelden voor, maar deze wolkenvelden trekken snel weg richting Duitsland. Wat volgt is een zonnige zondagmiddag met zon. Daarbij loopt het kwik hard op, uiteindelijk zien we vanmiddag temperaturen die rond of boven de 30 graden uitkomen. Kortom heerlijk zomerweer om aan het zwembad te liggen. Maar kijk uit, de zonkracht tikt soms de 9 aan. Dat wordt dus goed smeren want je huid kan al verbranden na 10 minuten onbeschermd in de zon zitten.


Morgen zien we weinig verandering op de kaarten. Wel draait de wind langzaam van oost naar zuid en wordt er al iets warmere lucht aangevoerd. Maar de tropische hitte komt dinsdag pas echt naar Oostenrijk. Met veel ruimte voor de zon en slechts af en toe een paar sluierwolken wordt het maximaal 29 tot 33 graden.


Dinsdag komt de tropische hitte echt opgang, de wind is volledig naar het zuiden gedraaid. Hierdoor bereikt zeer hete lucht Oostenrijk en na een zonnige middag zien we kwikstanden van 33 tot 37 graden. Gelukkig is de relatieve luchtvochtigheid vrij laag, overal onder de 40 procent. Daardoor is het niet al te benauwd. Maar blijf wel uit de zon tussen de 12 en 16 uur, de combinatie van hitte en zonkracht kan erg belastend zijn.

Woensdag volgt de meest hete dag van de week, we gaan naar vrij hoge waarden die de 38 graden gaan aantikken. De 38 graden is vooral weggelegd voor Tirol, Karinthië en Wenen. Woensdagavond volgt een koufront vanuit Duitsland, daarbij neemt de kans op stevig onweer toe. Na donderdag is het een stukje koeler maar nog altijd warm zomerweer.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chalet.nl grote banner 900-600

ChaletsPlus Banner Groot

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...