Tropische temperaturen opkomst


Tropische temperaturen opkomst

Voor het eerst dit jaar krijgen we in Oostenrijk te maken met een sterke zuidstroming. Een actief lagedrukgebied vanaf de oceaan zorgt voor de toevoer van zeer zachte lucht aan de oostflank. En laten nou net alle warmte pijlen op Oostenrijk gericht zijn. Tropische temperaturen zijn opkomst!

Maar vandaag is het nog niet zover. Zoals in de animatie zichtbaar was is het vandaag nog koeler. De bewolking heeft de overhand en in het zuiden kan zelfs tijdens de ochtend hochnebel hangen. Vanmiddag kan uit de bewolking een buitje worden geperst en de temperatuur loopt op naar 15 tot 17 graden. In gebieden met hardnekkige bewolking blijft de temperatuur enkele graden achter.

Vanavond trekt een front met veel regen en wind over Duitsland, voor Oostenrijk betekent dit een bewolkte avond en nacht en ten noorden van de hoofdkam staat een stevige westenwind. Uit de bewolking valt verspreid soms wat regen, in Vorarlberg kan het de hele avond en nacht flink doorregenen door stuwing van het Arlgebergte. De sneeuwgrens kan hier naar 1300 meter zakken.

Ook vrijdag hebben we te maken met deze storing, nu kan het overal enige tijd stevig regenen. In de middag wordt het snel droger en in de avond volgen opklaringen.


Zaterdag bereikt de warme lucht Oostenrijk, het is flink zonnig en de temperatuur loopt al op naar 20 graden op de meeste plaatsen. Genieten! Zondag komt de echte hittepomp opgang en gaat de temperatuur flink klimmen. De temperatuur stijgt in het luwe Karinthië en Stiermarken naar 22 tot 24 graden. Aan de noordkant komt juist door loef- en lijwerking flink wat warmte vrij. De prognoses komen uit op temperaturen van wel 27 of 28 graden. Maar ervaring leert dat op de bekende plekken de temperatuur gemakkelijk de 30 kan aantikken. Tropisch dus! Overigens wordt door deze hitte na een ongekend lange periode van koud weer ook een pollenexplosie verwacht.

Na zondag blijft het warm, maandag nog dik tropisch, maar vanuit het westen volgen ook storingen waarbij onweer en zware buien ook tot de mogelijkheid horen. In ieder geval laten we het winterweer echt achter ons.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Oostenrijkse Winkel grote banner

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...