Turbulent weer, van zware buien tot hitte

Gisteren was het een hete dag met op ons eigen weerstation in Brixen im Thale +32.2C. Maar Oostenrijk komt steeds meer op de grens tussen de hitte en koelte in Europa te liggen. Dit merken we vandaag direct want in het westen zien we vandaag al vroeg op de dag enkele zware buien ontstaan. Als we uitzoomen naar de luchtdrukkaart van Europa afgelopen nacht dan zien we deze scheidingslijn prachtig terug. Maar richting ons eigen land zien we vandaag een stevige depressie liggen. Aan de flanken hiervan staat een flink windveld. Tot ver halverwege Duitsland waait het stevig tot stormachtig. Iets om rekening mee te houden als je vandaag van/naar Oostenrijk rijdt. In eigen land zijn vandaag windstoten van 75km/u in het binnenland en 100km/u aan de kust mogelijk.

Vandaag krijgt de temperatuur in onder andere Voralberg en Tirol niet de kans om opnieuw de 30 te bereiken. Al snel volgen deze ochtend wolkenvelden vanuit het westen. Later zijn enkele zware buien mogelijk waarbij de kans op onweer relatief gering is. De zon zien we hier maar amper en tijdens buienmomenten daalt de temperatuur naar of onder de 20 graden. Voor de buien uit is het eerst nog warm en met een hoge luchtvochtigheid ook benauwd. In het oosten en zuiden blijft het vandaag wel flink zonnig en heet. Opnieuw zijn hier waardes van 30 tot 34 graden mogelijk. Maar ook hier blijft het niet de hele dag stralend zomerweer. Verspreid is er in de namiddag een flinke onweersbui mogelijk.

In de avond en nacht volgen opklaringen. Vrijwel overal wordt het droog en het koelt af naar 15 tot 21 graden.

Morgen start de dag met veel wolkenresten. In sommige dalen kan een inversie zijn ontstaan waardoor mist soms langere tijd kan blijven hangen. Maar als de augustuszon, die al langzaam aan kracht verliest, door het wolkendek heen brandt warmt de lucht weer snel op. De middag brengt een vriendelijke afwisseling van stapelwolken en zonnige momenten. Koud is het zeker niet met op veel plaatsen opnieuw 30 graden. Daarmee wordt voor de 3e keer dit jaar ergens in Oostenrijk het hittegolf stadium bereikt (met name het oosten).

Maandag zien we een tweedeling in Oostenrijk. Opnieuw zijn zware buien in Vorarlberg en Tirol mogelijk. Dit keer zullen de buien activeren met meer neerslag en grotere kans op onweer. Vanaf het Tirolerunterland oostwaarts is het eerst nog lange tijd vriendelijk met oplopende temperaturen richting de 30 graden. Ronduit zonnig is het in het Flachland met in de hoofdstad 36 of 37 graden. Dit vormt tegelijkertijd ook de climax van deze hitteuitbraak. In de middag verspreiden de buien oostwaarts uit en activeren. Toch blijft het droog in het uiterste zuiden en oosten. Ronduit nat is het in Tirol met in de avond aanhoudende duurregen.

Dinsdag
volgt een overgangsdag. Het is koel met maximaal 18 tot 23 graden. Verder zijn er wolkenvelden maar ook opklaringen. Verspreid is een regenbui mogelijk.

Woensdag
is het dan weer vriendelijk weer met meer ruimte voor de zon. Maar hierna zien we toch wel even de klad in het zomerweer komen. Net als in vele andere Europese landen volgt een periode met koel en wisselvallig zomerweer. Geregeld is een straffe westenwind in de bergen mogelijk.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht